Ştiri locale

Circa 10% dintre preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de vot din judeţul Covasna s-au retras din funcţie şi au fost înlocuiţi

Peste 40 dintre preşedinţii şi locţiitorii celor 214 secţii de votare din judeţul Covasna au depus cereri pentru a fi înlocuiţi, cei mai mulţi dintre ei invocând motive personale, plecarea din ţară sau din localitatea de domiciliu.

Preşedintele Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Covasna, judecătorul Jănică Chiper ne-a precizat că dintr-un total de 428 preşedinţi şi locţiitori din secţile de votare, 44 au fost înlocuiţi până în data de 14 septembrie.

Potrivit acestuia, printre motive s-au numărat şi incompatibilitatea, sau primirea unui diagnostic pozitiv pentru COVID-19.

„Sunt 214 secţii de vot în judeţul Covasna, deci au fost 428 de persoane care au fost desemnate ca preşedinte sau locţiitor (…) Pe 12 septembrie au fost primele desemnări, iar în 14 septembrie aveam 44 de preşedinţi şi locţiitori înlocuiţi, dar au mai fost şi după aceea câte unu, doi, o persoană cu COVID-19, sau care era rudă cu vreun candidat şi era vorba despre incompatibilitate, situaţie în care Biroul Electoral de Circumscripţie a făcut cerere către Autoritatea Electorală Permanentă (…) Aici intră multe motive: sunt oameni care au o foarte mare parte din vină pentru că nu vin să spună că sunt bolnavi, că sunt plecaţi în străinătate şi aşa mai departe, ca să fie scoşi din baza de date, sau suspendaţi, ca să zic aşa. Sunt foarte mulţi care nu vin, deşi sunt întrebaţi de către AEP, li se trimit mail-uri, telefoane, sunt întrebaţi dacă vin sau nu la alegeri ca să nu intre la desemnare, la tragerea la sorţi”, ne-a explicat preşedintele BEJ Covasna.

Acesta a mai precizat că membrii secţiilor de votare mai pot fi înlocuiţi şi în ziua alegerilor, în caz de boală sau deces.

„Deja lucrurile sunt cam terminate, am avut şedinţe video cu ei, deci problemele sunt rezolvate. Este imposibil să nu se întâmple, la 214 secţii de vot, înmulţit cu 8, 9, 10 sau 11, să n-ai o situaţie în care unul nu vine. Noi mergem mai departe, pot fi înlocuiţi până în preziua alegerilor, şi chiar şi în ziua alegerilor dacă este vorba despre deces”, ne-a explicat preşedintele BEJ Covasna.

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, numărul total al alegători cu domiciliul sau reşedinţa în judeţul Covasna, înscrişi în Registrul electoral la data de 17 septembrie 2020, este de 181.933 persoane, dintre care 52.786 vor vota în Sfântu Gheorghe.

În judeţul Covasna vor fi amenajate 214 secţii de votare, dintre care 50 la Sfântu Gheorghe și 14 în municipiul Târgu Secuiesc.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate