Cinci localuri din județul Covasna participă la Taste of Transylvania Food Festival
Cinci localuri din județul Covasna s-au înscris la cea de a treia ediţie a festivalului gastronomic Taste of Transylvania, care se va desfăşura în perioada 12-15 septembrie în satul de vacanţă Boroş, comuna harghiteană Lunca de Sus. Pe lângă concursurile gastronomice, vor avea loc o serie de programe culturale, proiecții de filme de animație, jocuri pentru copii, ateliere de făcut paste, precum și expoziții, iar printre artiștii invitați se numără formațiile rock Sarmalele Reci și Bagossy Brothers Company.
Pe lista expozanților se regăsesc: Restaurant Castel, INdiVINO și B The Hotel din Sfântu Gheorghe, GastroLab și BundaBerry Székely Pizza Lounge din Bálványos, dar și localuri din Ungaria și din județele Harghita, Brașov, Sibiu și Mureș, iar printre partenerii care susțin acest eveniment se numără: Visit Covasna, Bálványos Resort, Fabrica de brânzeturi Arkäse, Váncsa Multipast și Secuiana.
Și membrii echipei de fotbal Sepsi OSK s-au înscris la ediția din acest an și vor participa la „Marea zacuscăreală” – un concurs caritabil de preparat zacuscă, împreună cu echipa Progym din Gheorgheni, reprezentanți ai organizațiilor Crucea Roșie și Caritas, dar și ai altor ONG-uri.
Evenimentul adună laolaltă bucătari chefi de renume, premiați cu stele Michelin, producători locali și artizani ai bucătăriei tradiționale transilvane, care îi vor surprinde pe participanți cu meniuri special create pentru festival, tradiționale sau reinterpretate. În zona „Joy Cooking by Petry” (Bucuria în bucate), va exista o bucătărie complet utilată unde gospodinele și bucătarii profesioniști vor putea găti simultan rețete tradiționale, iar unii dintre cei mai cunoscuți bucătari, cofetari și somelieri din România le vor oferi participanților demonstrații live.
Printre artiștii care vor urca pe scenă se numără: DJ Pixar Stellar, Sarmalele Reci, Boban Markovic Orkestar, Tóth Árpi, Bagossy Brothers Company și DJ BRNY. Biletele pentru cele 4 zile de Festival pot fi achiziționate de AICI.
Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului este deschiderea unor noi capitole în cultura gastronomică transilvană, redescoperirea tradițiilor și salvarea moștenirii de la dispariție. Participanții pot utiliza doar ingrediente specifice zonei, existând și o listă de ingrediente interzise, cum ar fi: fructele de mare, fructe şi legume exotice, avocado-ul şi orice ingredient care nu este specific sau tradiţional în Transilvania.
Amintim că la ediția de anul trecut, printre cei 22 de expozanți s-au numărat și Szikra (Sfântu Gheorghe), GastroLab (Balvanyos), INdiVINO (Sfântu Gheorghe), Orka (Sfântu Gheorghe), Fabrica de brânzeturi Arkäse (Arcuș) și B The Hotel (Sfântu Gheorghe). Programul evenimentului a cuprins și cel mai mare spectacol cu drone din România (peste 300 de drone), iar printre cei 40 de speakeri invitați s-a numărat și István Veres, originar din Târgu Secuiesc, primul maestru bucătar cu stea Michelin din România și cel mai tânăr chef din estul Europei care a primit această distincţie.
(Ioana Ardeleanu)