Ştiri locale

Cinci centre în judeţul Covasna pentru vaccinarea anti-Covid a copiilor între 5 și 11 ani

Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani se vor putea vaccina anti-Covid-19 începând de săptămâna aceasta, primele 114.000 de doze de ser pediatric urmând să ajungă în România în cursul zilei de marți.

În județul Covasna, 5 din cele 6 centre de vaccinare anti-Covid-19 vor administra, începând din data de 26 ianuarie, doze de vaccin copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, prioritate urmând să aibă cei vulnerabili, care suferă de boli cronice. Programarea acestora se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro, cu denumirea „P_Ped”.

Publicitate

Dozele administrate sunt de trei ori mai mici, respectiv de 10 micrograme față de 30 micrograme cât este doza pentru adolescenți și populația adultă, iar schema de vaccinare se va face în două doze, la o distanță de 21 de zile între ele.

Președinta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș, a declarat că, cel mai probabil, copiii din această categorie de vârstă nu se vor putea vaccina în cabinetele de medicina familiei. Potrivit medicului, deocamdată nu au existat solicitări din partea părinților pentru programarea la vaccinare a copiilor din această categorie de vârstă.

„La cabinetele medicilor de familie nu va funcționa, trebuie să meargă în centrele de vaccinare și deocamdată nici acolo nu s-au înscris. Eu am o grămadă de copii și, din păcate, încă nimeni nu mi-a zis că ar vrea să îi fac programare pe platformă sau că dorește să își vaccineze copilul (…) Copiii între 12 și 18 ani puteau să se vaccineze și la cabinet dar majoritatea au mers la centru”, a explicat dr. Lucia Șereș.

În județul Covasna, vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani se va face în centrele din Sfântu Gheorghe (fostul sediu al Direcției de Asistență Socială din str. Daliei nr.1), Târgu Secuiesc (Sala polivalentă „Kicsid Gábor” din str. Stadionului nr. 12), Baraolt (Centrul de vaccinare din str. Kossuth Lajos nr. 124), Întorsura Buzăului (Căminul Cultural Brădet, nr.22) și Covasna (Casa Orășenească de Cultură, str. 1 Decembrie 1918 nr.10).

Dr. Lucia Șereș a precizat că vaccinarea se va face după-masa, iar copiii trebuie să fie însoțiți, obligatoriu, de un părinte sau tutore legal.

„La centrul de vaccinare din strada Daliei, unde lucrez și eu, se face o linie separată pentru copii. Ne-am înțeles, în principiu, că vaccinarea va fi după-masa pentru că dimineața copiii sunt în colectivitate. Neapărat copiii trebuie să vină cu părintele pentru că ei sunt cei care trebuie să completeze fișa aceea, doar așa facem vaccinarea”, a mai explicat medicul.

În țară, în perioada 13-20 ianuarie, un număr de 2.841 de copii cu vârste între 5 şi 11 ani au fost programați în platforma națională de vaccinare anti-Covid.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio