Ştiri locale

Centrul wellness din staţiunea Covasna ar putea fi gata anul viitor

Lucrările pentru construcția viitorului centru balneoclimateric multifuncțional din stațiunea Covasna, demarate în urmă cu un an, avansează într-un ritm bun și ar putea fi gata la finalul anului viitor, a declarat primarul stațiunii, Gyerő József. Potrivit edilului, executantul care a câștigat acest proiect este „o firmă serioasă”, care în ciuda unor probleme legate de finanțarea de la bugetul de stat, apărute pe parcurs, și-a făcut în continuare treaba.  

Investiția, pentru care autoritățile locale au emis autorizația de construcție la finalul lunii martie a anului trecut, este realizată de SC KÉSZ Construcții România SRL, cu finanțare din partea Companiei Naționale de Investiții, termenul de finalizare fiind de 24 de luni.

„Acum se lucrează la structura clădirii, la pereți, spații vitrate. Nu vreau să spun un procent, dar din discuțiile avute cu firma de construcții, din câte apreciez eu și din câte am văzut, pentru  că au început lucrul chiar acum un an – chiar de Zilele orașului am anunțat că a venit ordinul de începere și am început lucrările – dacă nu intervin alți factori necunoscuți astăzi nouă, atunci undeva pe la sfârșitul anului viitor obiectivul ar trebui să fie gata. Există, însă, niște necunoscute: ce se întâmplă cu finanțările pe CNI, și nu numai, după alegeri? Nu putem să știm. Putem să ne gândim că acum se cheltuie banii la dispoziție și s-ar putea să avem niște probleme la începutul anului viitor. Nu am o siguranță, dar am aceste temeri, iar dacă aceste temeri se vor adeveri, ar însemna ca pe o anumită perioadă de timp să existe niște sincope în plățile facturilor pentru investițiile din bugetul de stat, cum de altfel sunt și cele prin programul Anghel Saligny sau PNDL2. Depinde de capacitatea antreprenorului să treacă peste o eventuală perioadă problematică, or această firmă care construiește deja a făcut o dată dovada faptului că a reușit, au mai fost niște sincope cu plățile la începutul acestui an și chiar au trecut peste 3-4 luni în care aveau de așteptat după banii lor. E o firmă serioasă, de asta sunt încrezător, chiar dacă vor fi probleme cu finanțarea pe o anumită perioadă de timp, tot o să reușească să continue activitățile și la urmă să își ia banii”, ne-a spus primarul.

Conform proiectului, centrul wellness se va întinde pe o suprafață de aproximativ trei hectare în apropierea pârtiei de schi a stațiunii și va cuprinde, printre altele, un ștrand, bazine interioare și exterioare, spații de alimentație publică și de agrement, terenuri de sport și de joacă pentru copii, o zonă de SPA și wellness, saune, hidromasaj, camere pentru masaj și relaxare, precum și un hotel cu o capacitate de peste o sută de locuri, cu acces pentru clienţi către centrul balnear.

Complexul va valorifica factorii terapeutici naturali de care dispune staţiunea (apa minerală, gazul mofetic şi aerul puternic ionizat), proiectul fiind gândit pentru a pune accent pe elementele primordiale, respectiv pământul, apa și aerul.

„Noi trebuie să venim acolo cu toate utilitățile. Până acum, printr-o colaborare cu cei de la Electrica am reușit să ducem curentul de medie tensiune, am cumpărat și un transformator, mai trebuie să cumpărăm încă unul, trebuie să construim niște capacități de înmagazinare și ridicare a presiunii apei potabile la baza obiectivului, fiindcă nu o să avem presiune potrivită sau vor fi afectate gospodăriile, ceea ce nu vreau. Pentru asta, chiar acum suntem în discuții cu Gospodărie Comunală ca, împreună cu ei, cu finanțarea noastră din bugetul local – pentru că ne-am asumat acest lucru – să construim acest bazin de înmagazinare a apei și o stație de pompare. Trebuie să ducem și gazul metan, deja avem făcută proiectarea, finanțarea e asigurată de cei de la Distrigaz, pentru că din calculele lor a ieșit că obiectivul o să fie sustenabil din punctul lor de vedere, la nivelul consumului de acolo. Nouă ne revine sarcina de a asigura la fața locului apa minerală și gazul mofetic, iar pe această problemă lucrăm acum. Până la sfârșitul anului viitor o să finalizăm și noi ceea ce e în sarcina noastră. Se lucrează bine, avansează bine, o să fie un obiectiv cu care ne vom mândri inclusiv în fața delegațiilor din orașele înfrățite, cu ocazia Zilelor Orașului Covasna, pe care le organizăm în curând. Acum un an de zile le-am prezentat locația, astfel că au repere pentru a constata progresul”, ne-a mai spus primarul Gyerő József.       

Odată deschis, complexul balneoclimateric, considerat viitoarea „perlă a turismului covăsnean”, ar urma să ofere locuri de muncă pentru 60 de persoane, numărul angajaților urmând să fie suplimentat cu încă 14 în perioada sezonului estival (4 luni pe an).

(Ioana Ardeleanu)        

Publicitate
banner we radio