Ştiri locale

Centrul rezidențial Baraolt, unde sunt îngrijiți 12 copii cu dizabilități grave, va fi închis

Autoritățile județene continuă reorganizarea şi închiderea centrelor de plasament incluse în urmă cu aproape 6 ani pe lista instituțiilor din țară care urmează să fie desființate cu prioritate în procesul de dezinstituționalizare şi trecere către îngrijirea alternativă a copiilor.

Săptămâna trecută, consilierii județeni au aprobat demararea procesului de închidere a Centrului rezidențial pentru copii cu dizabilități Baraolt, aflat în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna. Instituția oferă, în prezent, servicii pentru 12 copii cu dizabilități grave.

„În prezent, este în curs elaborarea planului individual de închidere a Centrului rezidențial pentru copii cu dizabilități Baraolt, în baza unei metodologii unitare la nivel național, stabilite de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Una dintre etapele cuprinse în această metodologie este asumarea deciziei de a închide centrul, de către decidenți, în cazul nostru de către Consiliul Județean Covasna. În urma evaluării multidisciplinare a beneficiarilor centrului (ca parte a pregătirii elaborării planului de închidere), pentru acei beneficiari la care reintegrarea în familie sau plasamentul la familii/AMP nu este posibilă, este necesar plasamentul la o casă familială, achiziționată/construită în acest scop”, se arată în Raportul proiectului.

Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale în județul Covasna, aprobată prin Hotărâre a Consiliului Județean, prevede închiderea Centrului de plasament „Borosnyay Kamilla” Târgu Secuiesc și reorganizarea Centrului rezidențial pentru copii cu dizabilități Baraolt până în anul 2027. Amintim că în luna octombrie a anului trecut, Consiliul Județean Covasna a aprobat asocierea cu Fundația Sera România și DGASPC Covasna în vederea înființării a două noi case de tip familial, fiecare a câte 12 locuri, în localitățile Târgu Secuiesc și Ghelința.

Tot în cadrul procesului de dezinstituționalizare şi trecere către îngrijirea alternativă a copiilor, Centrul de plasament nr. 6 din Olteni, care funcționa în incinta castelului Miko, a fost închis, în locul acestuia fiind construite 3 case de tip familial, dintre care una la Întorsura Buzăului pentru 12 copii, şi două la Târgu Secuiesc pentru 24 de copii.

Fundaţia SERA România a sprijinit, de-a lungul anilor, numeroase proiecte în aproape toate judeţele ţării, contribuind la reorganizarea instituţiilor sociale de tip vechi şi la dezvoltarea unor servicii sociale alternative pentru copiii defavorizaţi.

În județul Covasna, colaborarea cu Fundaţia SERA a început în anul 1999 şi a vizat, printre altele, sprijinirea serviciul de asistenţă maternală, prevenirea sarcinilor nedorite, reducerea numărului de mame minore şi a copiilor abandonaţi.

(Ioana Ardeleanu)

 

Publicitate
banner we radio