FOTO. Centrul de Transfuzie din Sfântu Gheorghe a suspendat parţial programul de donări din cauza stării precare a clădirii
Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe şi-a suspendat, începând de joi, programul de după-amiază, din cauza stării precare a clădirii, agravată din cauza ploilor din ultima perioadă.
Centrul funcţionează într-o fostă grădiniţă, al cărei acoperiş s-a degradat, iar apa de ploaie infiltrată a distrus pereţii şi plafonul din mai multe încăperi, inclusiv din biroul directorului. În Secretariat, angajaţii Centrului au pus mai multe recipiente pentru a colecta apa care picură din tavan.
Directorul instituţiei, dr. Andy Rosin, a declarat că a cerut în nenumărate rânduri fonduri pentru repararea clădirii, fără niciun rezultat, iar în momentul de faţă este nevoit să suspende programul de după-amiază pentru a nu pune în pericol angajaţii şi donatorii.
„Clădirea noastră, aşa cum se poate uşor vedea, se degradează pe zi ce trece din cauza infiltraţiilor pluviale. Întrucât aceste infiltraţii şi degradarea accentuată a plafonului prezintă pericol de scurt-circuit nu am curajul să menţin donarea şi după-amiază, cu un personal foarte restrâns, fără posibilităţi de evacuare a colegilor şi donatorilor. Noi suntem, în total, doi bărbaţi angajaţi aici, noi ne ocupăm teoretic de aceste evacuări, ca atare după-amiaza este, din punctul meu de vedere, mai puţin recomandat să recoltăm sânge. E mare păcat pentru că astfel pierdem cantităţi de sânge. Am făcut cereri repetate de finanţare pentru acoperirea clădirii, acum avem din nou promisiuni şi sperăm ca, într-o lună – o lună şi jumătate, să putem relua şi programul de după-amiază”, a declarat dr. Rosin.
El a menţionat că pe măsură ce timpul trece situaţia se agravează şi mai mult, pentru că infiltraţiile de apă afectează armătura şi, implicit, stâlpii de rezistenţă.
Rosin a precizat că a solicitat Centrului Naţional de Hematologie Transfuzională din Bucureşti suma de 150.000 de lei pentru efectuarea lucrărilor, arătând că o parte dintre materiale au fost achiziţionate încă de anul trecut.
El a mai menţionat că programul de după-amiază, lansat luna trecută, s-a bucurat de succes, numărul donatorilor crescând cu aproape 20%.
„Am avut surpriza să avem mai mulţi donatori după-amiaza decât dimineaţa. Oamenii ezită să lipsească o zi de la serviciu, pentru că ziua liberă garantată de lege pentru donare nu e şi plătită, iar un angajator, dacă o persoană nu produce, nu o va plăti, ceea ce e şi firesc. Am constatat că oamenii se simt mai confortabil dacă vin după-amiaza să doneze sânge, după terminarea programului de lucru, în jurul orei 17.00, după ce merg acasă, se spală şi se odihnesc o oră. Sperăm ca situaţia să se remedieze şi să putem relua cât mai curând programul”, a adăugat dr. Rosin.