Ştiri locale

Centrul de Scufundări al județului Covasna, finanțare în valoare de 25.000 lei pentru un proiect de reabilitare psihosocială a copiilor cu nevoi speciale

Centrul de Cercetări Subacvatice din județul Covasna a câștigat o nouă finanțare în valoare de 25.000 de lei în cadrul programului „MOL pentru sănătatea copiilor”, al cărui scop este reabilitarea psihosocială a copiilor cu afecțiuni cronice, dizabilități, sau în curs de recuperare după afecțiuni grave.

Proiectul „Dacă o ușă se închide, altele se deschid!”, finanțat de Fundația pentru Comunitate,  utilizează metoda TUSMA care facilitează dezvoltarea copiilor cu dizabilități, îmbinând ședințe de meloterapie, elemente de hidroterapie și imaginație ghidată.

Publicitate

Beneficiile metodei au fost confirmate de-a lungul timpului prin testele clinice efectuate de Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie.

„Este pentru al 4-lea an când primim finanțare și ne este de foarte mare ajutor. Proiectul se va derula în perioada iulie-august, dar pregătirile le vom demara deja în săptămânile următoare. Vor fi 20 de familii beneficiare, în grupuri de câte 5. Asta înseamnă că vom avea 4 grupuri de câte 5 familii, din 3 în 3 ore. De exemplu, miercuri vom avea înainte de masă o grupă, iar după-masă a doua grupă, joi dimineaţă va veni prima grupă, iar după-masa a doua grupă. Fiecare copil are cădiţa lui, se păstrează distanţarea fără nicio problemă, nu au contact. În timp ce copiii sunt la terapie, părinţii sunt în atelierul dedicat lor, unde lucrăm pe partea de stres. Când şi adulţii şi copiii termină atelierele, participă împreună la un al 3-lea atelier”, ne-a explicat coordonatorul Departamentului de terapii speciale din cadrul Centrului de Cercetări Subacvatice Dalnic, scafandrul profesionist Szabó Jenő.

În total, 18 proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale vor primi finanțare în cadrul acestei ediții, suma totală alocată fiind de 400.000 de lei.

Cele 18 organizații câștigătoare provin din București, Bihor, Brașov, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita și Mureș, 8 dintre acestea obținând finanțare pentru prima dată, în timp ce 10 au mai beneficiat de sprijin și în cadrul edițiilor anterioare.

Proiectele selectate pentru finanțare în cadrul celei de a 12-a ediții a programului „MOL pentru sănătatea copiilor” vor fi implementate în perioada februarie–august 2021, beneficiarii finali fiind 773 de copii cu diferite dizabilități, boli cronice sau în curs de recuperare după afecțiuni grave.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio