Castel Miko Olteni
Ştiri locale

Centrul de plasament de la Olteni, pe lista celor 50 de centre din ţară închise cu prioritate

Direcţia pentru Protecţia Copilului Covasna a anunţat, miercuri, că Centrul de plasament de la Olteni, unde sunt crescuţi peste 50 de copii, a fost inclus pe lista centrelor din ţară ce urmează să fie desfiinţate cu prioritate în cadrul procesului de dezinstituţionalizare şi trecerea către îngrijirea alternativă a copiilor.

Şefa Direcţiei, Vass Maria, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că centrul de la Olteni a fost selectat de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, alături de alte 49 din ţară, pentru a intra în prima etapă a procesului de închidere, proces ce va fi realizat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional.

Ea a menţionat că Direcţia pentru Protecţia Copilului Covasna va elabora în scurt timp un plan pentru închiderea centrului şi ia în calcul, printre altele, reintegrarea copiilor în familiile lor naturale, acolo unde este posibil, mutarea în case de tip familial, ce vor fi construite din fonduri europene, precum şi plasarea acestora la asistenţi maternali.

Vass Maria a precizat că în momentul de faţă în Centrul de la Olteni sunt găzduiţi 54 de copii de diverse vârste, dintre care doar zece mai păstrează legătura cu familiile din care provin.

„Ne aflăm în prima etapă de evaluare a copiilor şi familiilor acestora (…) şi urmează să ne hotărâm care sunt serviciile de care vor avea nevoie”, a declarat aceasta.

Ea a mai spus că, deocamdată, nu s-a luat o decizie în ce priveşte localitatea în care vor fi construite casele familiale în care vor fi mutaţi o parte dintre copii, dar, în opinia sa, preferabil ar fi în mediul urban, pentru ca aceştia să aibă acces mai facil la educaţie. În context, a menţionat că Primăriile Baraolt şi Întorsura Buzăului şi-au manifestat deja disponibilitatea de a pune la dispoziţie terenurile necesare pentru aceste locuinţe, care ar urma să fie construite din fonduri europene, cu cofinanţare de 2% din partea Consiliului Judeţean.

Directoarea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Covasna a subliniat că desfiinţarea centrelor de plasament şi oferirea de servicii alternative urmează directiva europeană în materie şi este unul dintre principalele obiective ale Strategiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copiilor.

În context, a menţionat că şi alte două centre din judeţ, respectiv cele de la Baraolt şi Târgu Secuiesc, au fost luate în discuţie pentru a fi închise în prima etapă, însă în cele din urmă s-a optat pentru Olteni, luându-se în calcul locaţia, calitatea serviciilor şi numărul copiilor instituţionalizaţi.

Vass Maria a mai apreciat că procesul de închidere a Centrului de la Olteni ar putea dura 2-3 ani.

Castelul în care funcţionează Centrul de plasament a fost achiziţionat în urmă cu aproape trei ani de către Consiliului Judeţean Covasna, care doreşte să îl reabiliteze şi să îl introducă în circuitul turistic, mai exact să amenajate aici un muzeu dedicat calului, o sală de conferinţe, precum şi spaţii de cazare pentru oaspeţi.

„Ţelul nostru este să punem castelul de la Olteni în circuitul turistic, însă primordială este soarta copiilor (…) Deci, prima dată trebuie să rezolvăm în mod echitabil, corect şi atent soarta acestor copii şi apoi să trecem la repunerea castelului în circuitul turistic. Avem posibilitatea să depunem proiecte şi să obţinem 2,3 milioane de euro prin Programul Operaţional Regional sau Programul Operaţional Capital Uman (POCU) (…) pentru construirea mai multor cămine de tip familial care să cuprindă o parte dintre aceşti copii”, a declarat pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio