Ştiri locale

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Covasna, un nou apel la populație să NU mai arunce recipiente de materii chimice printre deşeurile reciclabile

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Covasna a lansat un nou apel ferm către populație să nu mai arunce printre deșeurile reciclabile ambalaje și recipiente care au intrat în contact cu materiale chimice.

Într-o postare pe pagina de Facebook Eco Bihor-Covasna, reprezentanții instituției atrag atenția că recipientele care au conținut erbicide, pesticide, fungicide sau insecticide, indiferent de natura ambalajului, sunt clasificate drept deșeuri periculoase, punând în pericol sănătatea și viața angajaților staţiei de sortare care manipulează manual deșeurile reciclabile.

Ambalajele care conțin reziduuri sau sunt contaminate cu substanțe periculoase, după utilizare, trebuie predate fie în magazinele de unde au fost cumpărate, fie în locații unde se colectează deșeuri periculoase.

„Încă o dată, atragem atenția populației, fermierilor, crescătorilor de animale și companiilor din aceste domenii asupra faptului că este strict INTERZIS să aruncați ambalajele care au intrat în contact cu materiale chimice (erbicide, pesticide, fungicide, insecticide etc.) indiferent de natura ambalajului (sticlă, plastic, hârtie) în containerele, respectiv în sacii destinați pentru colectarea deșeurilor reciclabile. Aceste ambalaje sunt clasificate drept deșeuri periculoase și trebuie predate, după utilizare, fie în magazinele de unde au fost cumpărate, fie în locații unde se colectează deșeuri periculoase. Dacă aceste ambalaje cu conținut de substanțe chimice ajung printre deșeurile reciclabile, ele pun în pericol sănătatea și chiar viața colegilor noștri care manipulează manual deșeurile reciclabile”, au transmis reprezentanții instituției.

În urmă cu doar două săptămâni, un apel similar a fost de directorul ADI SIMD Covasna, Ambrus József, după ce printre deșeurile reciclabile şi menajere au fost descoperite recipiente de pesticide şi chiar spray-uri de autoapărare.

„Gândiţi-vă că deşeurile reciclabile sunt procesate de echipamente speciale cu o forţă foarte mare, conţinutul sprayului de autoapărare şi anti-urs ajunge în aer, iar angajaţii EcoBihor îl inhalează şi se îmbolnăvesc. Acest lucru trebuie evitat cu orice preţ. Pesticidele, substanţele chimice, sunt evident şi ele substanţe periculoase: dacă ajung în aer, pot provoca din nou mari probleme. Rugăm locuitorii judeţului să nu arunce la gunoi deşeuri periculoase, chiar dacă sunt în recipiente de metal sau de plastic, pentru că oricum nu pot fi reciclate”, a transmis Ambrus József.

Acesta a subliniat că toate deşeurile reciclabile trec prin mâinile angajaţilor de salubritate şi sunt dăunătoare, atât pentru oameni, cât şi pentru mediul înconjurător.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio