Ştiri locale

Centrul balneoclimateric multifuncțional Covasna va dezvolta economia stațiunii prin crearea de locuri de muncă și creșterea turismului

Viitorul centru balneoclimateric multifuncțional, pe care autoritățile locale îl construiesc în stațiunea Covasna, va avea un efect „multiplicativ la nivel orizontal”, afirmă primarul Gyerő József, potrivit căruia, obiectivul va duce la investiții în infrastructura de cazare, de alimentație publică și servicii, va crea locuri de muncă noi și va crește numărul de turiști.

Investiția, pentru care autoritățile locale au emis autorizația de construcție la finalul lunii martie, va fi realizată cu finanțare din partea Companiei Naționale de Investiții (CNI) și, conform proiectului, ar urma să se întindă pe o suprafață de aproximativ trei hectare în apropierea pârtiei de schi a stațiunii. Centrul wellness va cuprinde, printre altele, un ștrand, bazine interioare și exterioare, spații de alimentație publică și de agrement, terenuri de sport și de joacă pentru copii, o zonă de SPA și wellness, saune, hidromasaj, camere pentru masaj și relaxare.

„În Studiile de fezabilitate se fac niște previziuni, (…) sunt situații în care ele se confirmă, și sunt situații în care nu se confirmă. Eu sper și am încredere că în acest caz previziunile celor care au făcut SF-ul se vor confirma, iar această investiție va avea, într-adevăr, un efect multiplicativ la nivel orizontal, adică prin faptul că se înființează acest obiectiv vor veni investiții în infrastructura de cazare, de alimentație publică, servicii. Cu siguranță vom avea un asemenea efect și pe planul ocupării forței de muncă. E o altă treabă în mod direct cum putem să asigurăm noi cheltuielile de funcționare efectivă a obiectivului, iar obiectivul să funcționeze fără să fie subvenționat din bugetul local, pentru că asta este cel mai important, nu trebuie să producă niciun leu în plus. Dar prin efectul multiplicativ la nivel orizontal își va atinge ținta: vom avea mai multe locuri de muncă, mai multe venituri la bugetul local pe imobile sau pe cote defalcate din impozitele pe venitul persoanelor juridice și fizice, de exemplu, pe TVA, pe locurile de muncă create. Nu vreau să mă lansez în alte aprecieri, dar cu siguranță va crește și numărul de înnoptări, cât și gradul de vizitare a stațiunii, chiar dacă unii turiști vor veni doar pentru o zi”, a declarat primarul stațiunii, Gyerő József.

În timpul pandemiei, localitatea a fost puternic afectată din punct de vedere social şi economic, printre cele mai mari probleme numărându-se faptul că foarte mulţi localnici au rămas fără locuri de muncă după încetarea activităţii turistice, iar încasările la bugetul local au scăzut considerabil. Potrivit edilului, în prezent numărul turiștilor din stațiunea Covasna este în creștere, structurile de cazare turistică și Spitalul de Cardiologie fiind „acoperite” în această perioadă.

„Din punct de vedere al turiștilor se vede o mișcare destul de intensă, în ideea în care au sosit deja turiștii veniți cu bilete de tratament subvenționate prin Casa Națională de Pensii, respectiv Casa de Asigurări de Sănătate la Spitalul de Cardiologie. Capacitățile sunt acum acoperite, e bine, în momentul în care sunt turiști e ok, pentru că funcționează și serviciile publice, și serviciile pe care le furnizează operatorii privați din oraș. Asta este, trăim după turiști”, a mai spus primarul.

Viitorul centru balneoclimateric ar urma să ofere locuri de muncă pentru 60 de persoane, numărul angajaților urmând să fie suplimentat cu încă 14 în perioada sezonului estival (4 luni pe an).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio