Ştiri locale

Centru de pregătire și simulare a primului ajutor, unic în județ, înființat la Sfântu Gheorghe de Asociația Salvatore

Asociația Salvatore din Sfântu Gheorghe a înființat primul Centru de pregătire și simulare a primului ajutor din județul Covasna, investiția fiind finanțată cu peste 150.000 de lei prin Fondul Național de Cooperare al Ungariei (NEA – Nemzeti Együttműködési Alap).

Activitatea se va desfășura la sediul Școlii Postliceale Sanitare din municipiu (Clădirea H a Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” din strada Muncitorilor), iar Centrul poartă numele fostului profesor Keserű József.

Președintele Asociației Salvatore, Buna Hunor, ne-a declarat că amenajarea sălii și deschiderea oficială a Centrului reprezintă un vis devenit realitate.

„Știm că foarte puține persoane din România știu să acorde corect primul ajutor, dar sperăm că prin cursurile pe care le-am ținut până acum, cu ajutorul manechinelor noastre, am corectat această statistică. Pentru a fi cât mai interactiv și interesant pentru cursanți, ne-am gândit să înființăm acest Centru de pregătire și simulare a primului ajutor. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 150.000 de lei, iar fondurile le-am primit din partea organizației ungare NEA – Nemzeti Együttműködési Alap (…) Cursul se adresează atât elevilor și studenților Școlii Postliceale, cât și firmelor din județ, sau chiar paramedicilor, asistenților, medicilor de la Spital și Ambulanță. De asemenea, din 2022 derulăm pentru profesori cursuri acreditate, suntem unicii din județ care acordăm puncte, cu ajutorul Casei Corpului Didactic Csutak Vilmos – câte 8 puncte. Ei trebuie să strângă anual credite, la fel ca asistenții și medicii, pentru că un asistent, de exemplu, nu primește avizul de liberă practică dacă nu are un anumit număr de puncte. Ne dorim să acredităm și alte cursuri de prim ajutor în diferite domenii”, ne-a explicat președintele Asociației Salvatore, Buna Hunor.

Noi manechine în dotarea Asociației

Colecția impresionantă de manechine pe care Asociația le are în dotare va fi utilizată în cadrul noului Centru, fiind recent îmbogățită, printre altele, cu un manechin pentru resuscitarea cardio-pulmonară avansată (ALS), care va putea fi utilizat inclusiv de către medici și asistenți. De asemenea, cursanții vor putea folosi realitatea virtuală în cadrul cursurilor de prim ajuitor, dar și ochelari pentru simularea intoxicației cu alcool sau droguri.

„Avem diferite manechine, putem spune că cele mai multe din județ, iar acum avem și un manechin pentru resuscitarea cardio-pulmonară avansată (ALS) care are puls, pupile, poate simula respirația și toate ritmurile EKG. Pe lângă asta, avem manechinul de resuscitare pulmonară, manechine adult, copil și sugar pentru dezobstrucția căilor aeriene, pentru protejarea căilor aeriene, dar și un braț de manechin unde cursanții pot învăța cum trebuie făcute puncțiile venoase, cum trebuie făcute injecțiile. Fiind Școala Postliceală Sanitară, ne adresăm în special elevilor, care trebuie să învețe cum se fac aceste manevre corect (…) Am încheiat un contract și cu Agenția Națională Antidrog și avem la acest centru de pregătire 3 perechi  de ochelari pentru simularea intoxicației cu alcool – una de zi și alta de noapte, iar o a treia pereche pentru simularea intoxicației cu droguri, respectiv canabis. Le mulțumim finanțatorilor și partenerilor noștri: UDMR, NEA, Liceul Puskás Tivadar, Brokemed și Agenția Națională Antidrog. Este important ca cetățenii să știe să acorde primul ajutor, astfel încât persoanele aflate în nevoie să aibă mai multe șanse de supraviețuire sau recuperare”, ne-a mai spus președintele Asociației Salvatore.

Numai anul trecut, sute de persoane au fost instruite de voluntarii Salvatore, care au organizat la nivelul județului Covasna, aproape 20 de cursuri pentru acordarea primului ajutor de bază, atât în limba română, cât și în limba maghiară.

Deschiderea oficială a Centrului de pregătire și simulare a primului ajutor „Keserű József” va avea loc pe 20 ianuarie, în clădirea H a Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe.

Serviciu privat de ambulanță la Târgu Secuiesc

Printre planurile Asociatei Salvatore pentru acest an se mai numără înființarea unui serviciu privat de ambulanță în municipiul Târgu Secuiesc, în acest sens fiind câștigată o finanțare în valoare de 100.000 de euro.

„Este încă un proiect european pe care l-am câștigat, un proiect Start-up, și este vorba despre o autospecială de tip B2 pentru evenimente sportive. Este nou-nouță, e comandată deja”, ne-a mai spus Buna Hunor.

În urmă cu doi ani, Asociația Salvatore  a lansat, în parteneriat cu membrii Conferinței Tinerilor Maghiari din România – MIÉRT, Caravana națională „Stayin’ Alive”, un proiect menit să pregătească un număr cât mai mare de tineri, în special din județele din Transilvania, să poată acționa prompt în situații neprevăzute, atunci când câteva minute sau secunde pot fi vitale.

În același an, Asociația a bifat o nouă premieră națională, introducând testele VR la finalul cursurilor de prim ajutor. Cu ajutorul realității virtuale, cursanții participă la o simulare pentru acordarea primului ajutor în cazul unui stop cardio-respirator, fiind nevoiți să ia deciziile corecte într-un timp cât mai scurt pentru a readuce la viață pacientul. Aplicația utilizată – Lifesaver VR – poate fi descărcată gratuit pe orice telefon mobil sau tabletă, din AppStore și Google Play, și poată fi testată de oricine.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio