Ştiri locale

Cele mai ciudate apeluri la 112: un covăsnean a „confundat” poliția cu taxiul

„Am fost victima unui atac cu bulgări de zăpadă” sau „poliția vine mai repede decât un taxi”, sunt doar câteva dintre apelurile bizare primite de poliţiştii covăsneni, prin serviciul unic de urgenţă 112, în 2018.

Potrivit legii, apelarea abuzivă sau alertarea falsă prin utilizarea numărului de urgență 112 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei, dar asta nu pare să îi sperie pe unii covăsneni, astfel că printre cele peste 7.200 de apeluri înregistrate anul trecut, și gestionate de polițiști, aproape 250 s-au dovedit nejustificate.

Publicitate

„În cursul anului 2018, Dispeceratul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna a gestionat peste 7.200 de apeluri ale cetățenilor prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență – 112. Dintre acestea, în aproximativ 12,4% din situații sesizările nu s-au confirmat, în 249 de situații polițiștii aplicând sancțiuni pentru apelarea nejustificată a numărului de urgență. Menționăm, totodată, că în circa 40% cazuri situația semnalată a fost rezolvată pe loc de către operatorul care a gestionat apelul, prin îndrumarea apelantului în privința măsurilor pe care trebuie să le întreprindă pentru rezolvarea problemei, sesizările respective nefiind încadrate ca și situații de urgență, de pildă în cazul tamponărilor în trafic fără victime ori atunci când sunt sesizate fapte care nu constituie un pericol iminent la adresa siguranței publice ori a vieții și integrității corporale ale unor persoane”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Nicoleta Tolvaj-Marin.

Nu copiii sunt cei care fac farse

Deși ne-am putea gândi că minorii sunt cei cărora li s-ar părea interesant sau distractiv să sune la 112, în realitate apelanții sunt cât se poate de majori, astfel că în cele mai multe cazuri polițiștii au aplicat amenzi. 

Printre cele mai ciudate, uneori chiar amuzante, situații semnalate de covăsneni la 112 se numără şi cazul unui bărbat care a cerut ajutorul polițiștilor pentru că era atacat cu bulgări de zăpadă de niște tineri, iar o altă persoană a solicitat intervenția oamenilor legii întrucât credea că un parapantist se afla în pericol, fiind la o înălțime foarte mare. Tot anul trecut, un bărbat din judeţul Covasna a sunat la 112 solicitând un echipaj de poliție, pentru că avea nevoie să se deplaseze undeva, iar „poliția vine mai repede decât un taxi”. Polițiștii s-au deplasat la domiciliul apelantului, însă nu pentru a-i asigura deplasarea, ci pentru a-l amenda.

Astfel de cazuri nu sunt singulare, în ultimii ani județul Covasna a fost fruntaș în rândul județelor cu cele mai multe farse înregistrate prin 112. Spre exemplu, o femeie din Sfântu Gheorghe obișnuia să sune des la poliție și să reclame faptul că vecinul îi bagă gaz toxic pe sub ușă și pe țeava de la baie, iar o altă femeie a chemat în repetate rânduri poliția susținând că un bărbat tot intră în apartamentul ei, pe gaura cheii, și refuză să mai iasă.

Oricât de amuzante ar părea astfel de situații, apelurile false sau exagerate la 112 înseamnă o șansă în minus pentru o persoană care ar avea cu adevărat nevoie de ajutor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio