
Cel puțin 4 gospodării și un pod afectate de inundații la Aita Mare. Utilajele cu care s-a lucrat la construirea podului au obstrucționat scurgerea apei
Cel puțin patru gospodării din localitatea Aita Mare, dar şi un pod care face legătura cu localitatea Belin, au fost afectate de viituri, în urma ploilor abundente din ultimele 24 de ore. La fața locului s-au deplasat prefectul județului Covasna, Ráduly István, împreună cu primarul localității, Bihari Edömér, iar împreună cu reprezentanții ISU Covasna au fost stabilite primele măsuri operative.
Albia pârâului a fost eliberată, iar pompierii au scos apa din gospodăriile afectate, în prezent nemaiexistând alte pericole, potrivit prefectului.
„Imediat cum am ajuns am dispus măsurile operative (…) Una dintre măsurile cele mai importante pe care a trebuit să le luăm a fost eliberarea albiei pârâului, întrucât viitura a luat acel podeț destinat pietonilor, iar podul provizoriu construit a obstrucționat curgerea apei. Din această cauză, a ieșit apa din meandru și a inundat câteva gospodării din jur. A fost scos acel podeț, s-a eliberat și albia pârâului, apa este în scădere, viața oamenilor nu a fost pusă în pericol. Cu ajutorul ISU Covasna a fost scoasă apa din gospodăriile și anexele inundate, din curți și pivnițe. Mi-a plăcut foarte mult că domnul primar și localnicii s-au mobilizat și au lucrat cot la cot, în apa care ajungea până la genunchi. Nu mai avem niciun pericol”, a spus prefectul Ráduly István.
Podul provizoriu de pe Drumul Județean 131, care face legătura între Aita Mare și Belin, a fost acoperit complet de aluviuni, iar traficul rutier a fost blocat, circulația mașinilor fiind deviată pe ruta Baraolt – Augustin – Ormeniş – Apaţa.
Firma care lucrează la construcția noului pod ar putea fi trasă la răspundere
De asemenea, podul de la Aita Mare, aflat în plin proces de construire, a fost afectat de viitură. Prefectul Ráduly István a declarat că firma constructoare poartă o parte din vină pentru faptul că a lăsat utilajele pe albia pârâului, obstrucționând scurgerea apei, astfel că ar putea fi trasă la răspundere.
„Se pare că au fost afectate 4 gospodării, dar mai important este ce se întâmplă cu albia pârâului, pentru că acolo se construiește un nou pod. Am luat legătura cu constructorul, a ajuns la fața locului și patronul societății, pentru că acele utilaje cu care au lucrat au fost lăsate în meandrul pârâului și au obstrucționat, într-un fel, scurgerea apei. Nu aș vrea să spun că firma constructoare a fost de vină, dar era mai bine dacă nu ar fi lăsat excavatorul în albia pârâului. Mâine vom transmite către comisia de evaluare și să vedem, pentru că până la urmă constructorul este responsabil și trebuie să suporte cheltuielile aferente. Lucrarea nu trebuie reluată de la zero, trebuie să scadă apa mult. A scăzut cam 1,5-2 metri, dar trebuie să scadă de tot, iar apoi pot veni cei care trebuie să facă evaluarea. Am înțeles de la domnul primar că firma constructoare a lucrat bine, au fost turnați deja pilonii. Cât de mult sunt afectați, nu știu, dar nu trebuie reluată lucrarea de la zero, trebuie să se organizeze șantierul”, a mai spus prefectul.
În urma precipitațiilor abundente din ultimele 24 de ore au fost emise mesaje prin sistemul RO-ALERT în zonele afectate. Din fericire, nu au fost înregistrate victime omenești și nici animale care și-au pierdut viața.
(Ioana Ardeleanu)