Ce riscăm dacă mâncăm carne de porc contaminată cu trichineloză. Recomandări de la DSVSA Covasna
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când consumul de carne și preparate din carne de porc este în creștere, Direcția Satinară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna a făcut o serie de recomandări pentru populația județului și avertizează că, în cazurile grave, Trichineloza poate duce la decesul persoanei infestate.
Cele mai expuse riscului sunt persoanele care consumă carne crudă sau insuficient gătită, primele simptome ale bolii fiind greața, diareea, vărsăturile, oboseala și durerea abdominală, însă de cele mai multe ori cazurile ușoare sunt confundate cu gripa sau alte boli mai frecvent întâlnite. În cazurile grave, apar febra, durerile de cap, frisoanele, tusea, umflarea feței și a ochilor, conjunctivita, durerile de articulații musculare, iar pacienții pot întâmpina probleme de respirație și dificultăți de coordonare a mișcărilor.
„Trichineloza, este o boală parazitară cosmopolită, cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient gătită (…) Apare în mod obișnuit la porci domestici sau mistreți, dar și la animale sălbatice carnivore, cum ar fi ursul (…) În cazuri grave, se poate ajunge la deces. Simptomele abdominale pot apărea la 1-2 zile, iar cele ulterioare își fac apariția de obicei la 2-4 săptămâni după consumul de carne infestată. Simptomele pot varia de la foarte ușoare până la severe și sunt asociate cu numărul de lavre consumate odată cu carnea. Adesea, cazurile ușoare de trichineloză nu sunt diagnosticate în mod specific și sunt confundate cu gripa sau alte boli mai frecvente (…) Boala nu este contagioasă (nu se răspândește de la om la om), ci poate apărea numai prin consumul de carne crudă sau negătită bine, care conține larve de Trichinella”, a transmis directorul DSVSA Covasna, dr. Örsi Csaba.
În această perioadă, inspectorii au intensificat controalele în toate unitățile autorizate sanitar veterinar, pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și a răspândirii pestei porcine, iar până în data de 12 ianuarie vor desfășura controale zilnice inclusiv în trafic.
„Sărarea, uscarea sau afumarea cărnii nu distrug larvele; cârnații de casă au fost cauza multor cazuri de trichineloză”
Persoanelor care sacrifică animale în gospodăriile proprii li se recomandă să nu consume carnea până când nu obțin de la medicul veterinar rezultatul negativ al examenului trichineloscopic. De asemenea, DSVSA Covasna recomandă ca populația să cumpere produse de origine animală numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar, unde există siguranța că au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
„Gătiți carnea la temperaturi înalte. Sărarea, uscarea, afumarea sau microundele nu distrug eficient larvele. De exemplu, cârnații de casă au fost cauza multor cazuri de trichineloză. Congelarea cărnii de vânat sălbatic nu poate distruge în mod eficient larvele, deoarece unele specii care infestează animalele sălbatice sunt rezistente la îngheț. În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici sau din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor. Pentru probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari din cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare și medicilor veterinari acreditați pentru efectuarea examenului trichineloscopic”, a mai transmis directorul DSVSA Covasna.
Pe pagina de Facebook a instituției a fost publicată lista celor 39 de medici veterinari din județ care efectuează acest examen, împreună cu numerele acestora de telefon (AICI).
După finalizarea examenului trichineloscopic, medicii veterinari eliberează un buletin de examinare cu rezultatul obținut. Potrivit legii, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella spiralis vor fi despăgubiți la valoarea de înlocuire a animalului, în cazul în care acesta era declarat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare și Înregistrare a Animalelor.
(Ioana Ardeleanu)