Ştiri locale

Ce facem în timpul unui cutremur și cum putem afla din timp că se va produce un seism?

Cutremurul de 5,2 grade pe scara Richter care s-a produs joi dimineața în zona seismică Vrancea, fiind resimțit în mai multe zone din țară, inclusiv în județul Covasna, este cel mai puternic din ultimii aproape 2 ani, și a readus în discuție întrebarea: „cât de pregătită e populația României pentru a face față unui dezastru natural?”.

Mii de utilizatori ai telefoanelor cu sistem de operare Android au primit în jurul orei 06:50, cu aproximativ 10 secunde înainte de producerea seismului, o notificare prin care erau avertizați că urmează să se producă un cutremur.

Alerta nu a fost transmisă prin Ro-Alert, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență explicând că, în cazul seismelor, sistemul național de alertare difuzează notificări după producerea unui cutremur, și doar în cazul în care există consecințe grave, pentru a informa populația despre punctele de distribuție a ajutoarelor de urgență, de exemplu.

Cu toate acestea, există nenumărate aplicații pentru telefon dar și campanii care ne învață cum să ne comportăm în cazul producerii unor dezastre naturale, cum ar fi cea derulată la nivel național de către Departamentul pentru Situații de Urgență – „Nu tremur la cutremur” (AICI), lansată la începutul anului 2015.

Populația poate fi alertată cu până la 25 de secunde înainte de seism  

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) are două conturi dedicate (alertă cutremur) pe Telegram (AICI) și pe Twitter (AICI), la care oricine se poate abona și își poate seta de pe telefon sau de pe computer să primească alerte. O alertă similară a fost emisă și joi dimineață, înainte ca seismul să fie resimțit, însă doar utilizatorii abonați au primit-o. Directorul INFP, Constantin Ionescu, a explicat pentru G4Media.ro că alertele nu sunt transmise prin sistemul RO-Alert pentru a nu crea panică.

Utilizatorii de Android sau iOS pot primi notificări înainte chiar și cu 25 de secunde de producerea unui seism instalând aplicația din Google Play sau App Store. Instrucțiunile sunt similare atât pentru telefoanele cu Android, cât și pentru dispozitivele iOS.

Pe site-ul INFP (AICI) sunt trecute explicațiile pas cu pas pentru activarea acestor alerte.

ISU și Crucea Roșie, cursuri de pregătire pentru populație

În acest an, pe 4 martie s-au împlinit 45 de ani de la marele cutremur din 1977. La mijlocul lunii iulie, un Centru mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgenţă, dotat cu echipamente inteligente care simulează incendii, cutremure sau condiţii meteo extreme, a fost adus la Sfântu Gheorghe, fiind pus la dispoziția populației. Timp de câteva zile, reprezentanții ISU Covasna le-au prezentat participanților modalităţile prin care pot preveni anumite pericole, și i-au instruit ce să facă înainte, în timpul şi după producerea unui seism.

Și Crucea Roșie derulează campanii de informare a populației cu privire la dezastrele naturale, iar voluntarii organizației județene sunt periodic instruiți să acționeze în astfel de situații. Deși în prezent nu sunt în derulare cursuri de pregătire pentru populație, locuitorii județului se pot adresa Crucii Roșii Covasna pentru a participa la ore de pregătire.

„Crucea Roșie Română a derulat la nivel național, în urmă cu câțiva ani, un program de pregătire la dezastre, pentru școlile din România. Dacă îmi amintesc bine, în județul nostru au fost instruite în perioada aceea circa 300 de cadre didactice. Voluntarii noștri sunt pregătiți  permanent pentru dezastre (…) Dacă locuitorii județului sunt interesați să participe la cursuri de pregătire pentru situații de urgență și dezastre naturale, ne pot contacta și vom organiza, suntem deschiși pentru așa ceva”, ne-a spus coordonatoarea voluntarilor Crucii Roșii Covasna, Opra Zsófia-Szende.

Persoanele interesate de pregătirea pentru dezastre naturale pot lua legătura cu reprezentanții organizației, fie la sediul din Sfântu Gheorghe, strada Kós Károly nr.7, sau telefonic, la numărul: 0267 313 802.

Cum acționăm înainte de cutremur:

  • Asigurați-vă că ştiți de unde se întrerupe alimentarea cu gaze şi energie electrică;
  • Asigurați-vă că sistemele de încălzire (centrala termică, soba, radiatoarele electrice, etc.) sunt montate corect şi solid fixate pentru ca în caz de cădere sau răsturnare să nu rupă conductele de gaz, să nu atingă instalaţiile electrice sau să aprindă materiale inflamabile;
  • Asigurați-vă că articolele inflamabile şi produsele menajere chimice sunt depozitate departe de sursele de căldură şi în locuri în care nu se pot răsturna.
  • Păstrați-vă calmul, protejați copiii și vârstnicii
  • Adăpostiți-vă sub un toc de ușă, o masă sau un birou solid
  • NU fugiți pe ușă; NU alergați pe scări; NU săriți pe geam și NU folosiți liftul!
  • Dacă sunteți în afara unei clădiri, îndepărtați-vă cât mai mult, pentru a nu fi accidentați

Ce facem după un cutremur puternic:

  • Întrerupeți alimentarea cu gaze naturale şi cu energie electrică;
  • Nu aprindeți lumina şi nu folosiți focul deschis – conductele stradale şi instalaţiile interioare de gaze naturale din clădiri pot fi avariate (rupte, fisurate, distruse) şi pot genera scăpări masive de gaze, urmate de incendii sau explozii;
  • Verificați starea instalaţiei de gaz doar cu spumă de apă şi săpun, de îndată ce este posibil. În cazul în care constatați scăpări de gaze, închideți robinetul de alimentare, deschideți fereastra şi chemați echipa de intervenţie a distribuitorului de gaze;
  • NU vă apropiați la o distanţă mai mică de 20 metri de liniile electrice căzute sau suspendate deasupra solului;
  • Stați departe de orice obiect care ar putea atinge cablurile: un gard, un copac, o clădire, o maşină;
  • Folosiți o lanternă pentru iluminat. Evitați folosirea lumânărilor pentru a nu provoca o explozie sau un incendiu;
  • NU încercați să reparați singuri defecţiunile produse la instalaţiile electrice sau de gaze.

Mai multe recomandări despre modul de comportare în caz de cutremur, AICI și AICI

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio