Câte zile libere sunt în 2023. Când pică minivacanțele anul acesta
Și în anul care tocmai a început majoritatea oamenilor de la noi din ţară vor avea parte de zile libere suplimentare și de mini-vacanțe cu ocazia sărbătorilor legale. Astfel, în 2023, din cele 15 zile libere, 10 vor pica în zile lucrătoare.
Iată care vor fi zilele libere din 2023:
- 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou) – Duminică și Luni
- 6 și 7 ianuarie (Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul) – Vineri și Sâmbătă (dacă legea aprobată de parlament va fi promulgată de președinte)
- 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – Marţi;
- 14 aprilie (Vinerea Mare înaintea Paștelui Ortodox) – vineri
- 16 şi 17 aprilie (Paştele ortodox) –Duminică și Luni
- 1 mai (Ziua Muncii) – Luni
- 1 iunie (Ziua Copilului) – Joi
- 4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – Duminică și Luni
- 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – Marți
- 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – Joi
- 1 decembrie (Ziua Națională a României) – Vineri
- 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – Luni și Marți.
Minivacanțe în 2023 pentru bugetari
Guvernul a decis ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie libere pentru salariaţii din sectorul public, deoarece se situează între sărbători legale și weekend-uri.
“Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal. Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an”, informează Ministerul Muncii într-un comunicat. Pentru recuperarea zilelor libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite.
Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.