Ştiri locale

Câte clădiri cu risc seismic există în judeţul Covasna? Nimeni nu ştie! La nivel național, ministerele își pasează responsabilitatea între ele

Autoritățile române nu știu câte școli din țară funcționează în clădiri cu risc seismic 1 și își pasează responsabilitatea de la o instituție la alta. Aceeași situație este și în județul Covasna, unde nici Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), nici Inspectoratul județean în Construcții (ISC) – ambele, instituții cu atribuții de control în acest sens – și nici Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) nu au o evidență a clădirilor, în general.

În urma cutremurelor cu magnitudini de până la 5,7 pe Richter, produse săptămâna trecută în zona Olteniei, Guvernul a transmis, miercuri, că la nivel național sunt 118 școli cu risc seismic 1, fără a preciza care sunt acestea, iar inspectoratelor școlare le-a fost solicitată actualizarea acestor date.

În încercarea de a afla câte clădiri și școli din județ sunt încadrate în clasele de risc seismic 1, 2 sau 3, am luat legătura cu reprezentanții ISU Covasna, care ne-au transmis că nu dețin o astfel de evidență și ne-au îndrumat să luăm legătura cu Inspectoratul de Stat în Construcții.

Contactat telefonic, inspectorul-șef al ISC Covasna, Mild Zoltán, ne-a precizat că deși legislația română obligă autoritățile locale și proprietarii construcțiilor ridicate înainte de 1984 să facă inventarierea clădirilor cu risc seismic, instituția pe care o conduce nu a primit, până în prezent, date referitoare la clădirile încadrate în clasele de risc 1 sau 2.

„Fiecare autoritate publică locală și fiecare proprietar de clădire are obligația de a face aceste expertize la toate construcțiile ridicate înainte de 1984. Din datele pe care le avem până în prezent, noi am avut o singură clădire cu risc – blocul 25 din Sfântu Gheorghe – care a fost consolidat, respectiv spitalul care, la fel, a fost consolidat. Cunoștințe despre alte clădiri care ar fi fost expertizate și încadrate în clasa de risc seismic 1 sau 2 nu există până în momentul de față. Urmează ca cei care nu au făcut până acum, să facă această inventariere a clădirilor, respectiv să solicite o expertiză tehnică din partea unor experți atestați. Nu avem nici situația școlilor, deci până în momentul de față nu există o clădire care să fi fost declarată cu risc, din evidențele noastre. Este obligația proprietarilor sau utilizatorilor să ne comunice. Presupunem că o să demareze această acțiune, această solicitare a fost lansată către proprietari și utilizatorii clădirilor și acum câțiva ani, există acea lege referitoare la inventarierea clădirilor cu risc seismic, deci fiecare ar trebui să vadă ce este cu acele clădiri. În cazul școlilor, autoritățile publice sau proprietarii clădirilor ar trebui să facă acest inventar, trimit datele la Consiliul Județean care le centralizează și le trimite mai departe către Ministerul Dezvoltării, deci asta este procedura”, ne-a explicat șeful ISC Covasna, Mild Zoltán.

Circa 80% dintre clădirile școlilor covăsnene nu sunt încadrate în nicio clasă de risc

Mergem mai departe și încercăm să obținem aceleași date de la IȘJ Covasna care, la fel, ne transmite că deși situația este actualizată la începutul fiecărui an școlar, majoritatea clădirilor nu au fost evaluate, astfel că nu există o evidență în acest sens și, prin urmare, nu se cunoaște gradul de risc în care sunt încadrate.

„Noi oricum aveam o situație în SIIR cu starea clădirilor, legată de incendii, riscuri seismice și autorizații sanitare, care se actualizează de obicei la începutul anului școlar. Am cerut o actualizare a acestor date, ca să avem o imagine cât de cât, numai că expertiza tehnică de obicei e făcută, atunci când se cere, de persoane autorizate, și se face înainte de a se începe o reabilitare. Majoritatea clădirilor nu sunt încadrate, nu știm în ce risc sunt, pentru că nu există această expertiză tehnică legată de riscul seismic. Cam 80% nu sunt încadrate, din datele pe care le avem acum, sunt în curs de actualizare, școlile au termen până vineri pentru a le actualiza. Celelalte școli care au o anumită încadrare, nu sunt trecute la risc 1. Nu pot spune câte școli pentru că sunt în lucru și se pot schimba datele, nu ar fi relevante”, ne-a transmis inspectorul adjunct al IȘJ Covasna, Luminița Bobeș.

Aceasta a precizat că, în prezent, la nivelul județului Covasna aproximativ 12 unități de învățământ sunt în proces de reabilitare, elevii fiind relocați în alte spații, cum este cazul Colegiilor „Székely Mikó” și „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. În schimb, un protocol stabilit la nivel național obligă unitățile de învățământ să realizeze aceste expertize tehnice, însă termenul este abia 2025.

„Nu avem școli care riscă să pice pe elevi. Unde au mai fost probleme cu clădirile, structuri din mediul rural unde sunt copii puțini iar clădirile sunt foarte vechi, au fost relocați elevii în spații noi, pentru că în ultima perioadă autoritățile locale s-au îngrijit să le recondiționeze. Nu sunt în pericol elevii în cazul unui eventual cutremur. Ministerul Educației are un protocol prin care (…) ni s-au impus niște termene de realizare a unor expertize tehnice, dar termenul e 2025. Acolo unde situația a fost chiar gravă, directorii și autoritățile locale au făcut tot ce le-a stat în putință să relocheze copiii, pentru că unele clădiri sunt considerate monument-istoric și e foarte greu să faci reabilitare, până primești avizele, poate se dărâmă școala sau, poate, nu mai sunt copii care să meargă la școală”, a mai spus inspectorul adjunct al IȘJ Covasna, care a mai precizat că la nivelul județului există și școli care funcționează în clădiri construite în anii 1890.

Ping-pongul între instituții continuă și la nivel mai înalt. Miercuri, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, spunea că lista școlilor cu risc seismic este la Ministerul Educației, instituție care anunțase cu o oră înainte că va cere aceste date de la Ministerul Dezvoltării întrucât…nu le are.

După o serie de bâlbe, joi Ministerul Educației anunța că a găsit, într-un final, lista școlilor cu risc seismic în sistemul informatic al instituției, dar nu o face publică. În continuare nu se știe în ce județe sunt școlile cu risc seismic 1 din cele 118 anunțate de Guvern și care sunt acestea.

Săptămâna trecută, Ministerul Educației a dispus verificări suplimentare pentru a evita eventualele erori în raportare și le-a cerut inspectoratelor școlare județene situația din teritoriu, școlile având termen până vinerea trecută la ora 14:00 să actualizeze aceste date în sistem.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio