Ştiri locale

Casa Iris din Sfântu Gheorghe a lansat înscrierile pentru Outsider Art, concursul dedicat persoanelor cu dizabilități; Marele premiu – 2.500 de lei

Pentru al treisprezecelea an la rând, Fundaţia Creştină „Diakonia” din Sfântu Gheorghe va acorda Premiul Casa Iris în cadrul concursului de creație artistică Outsider Art, înființat cu scopul de a descoperi și promova talente în rândul persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Până în data de 25 noiembrie, concurenții vor putea înscrie în competiție picturi, lucrări de grafică, plastică şi sculptură, acestea urmând să fie evaluate de către un juriu profesionist condus de istoricul şi criticul de artă Réka Deuten-Makkai.

Publicitate

Cele mai bune trei lucrări vor fi premiate în cadrul unei festivități, premiul cel mare fiind 2.500 lei, iar locurile 2 și 3 vor fi premiate cu 1.500 lei, respectiv 1.000 lei.

Potrivit regulamentului de concurs, participanții trebuie să aibă cel puțin 18 ani împliniți; să poată dovedi printr-un certificat medical că au o dizabilitate intelectuală (copie a actului de încadrare în grad de handicap); și să trimită trei lucrări, dintre două cu teme la alegere, iar o a treia având ca temă „Copacul fermecat”.

Lucrările trebuie să fie realizate cel puțin în format A4; pe pânză, hârtie sau carton; în aquarelă, acril, creioane colorate, pastel, ulei, cretă sau tuș; iar sculpturile pot fi realizate din lemn, piatră, metal, lut sau ghips. Concurenții care participă la concursul de artă plastică vor trimite o singură lucrare şi fotografii ale altor două lucrări. Arta plastică nu poate fi obiect de folosință, cum ar fi un candelabru sau o scrumieră, precizează organizatorii, potrivit cărora, lucrările trebuie să fie terminate, înrămate sau cu passepartout și să nu mai fi fost prezentate în public până la data competiției.

„Lucrările vor fi trimise împreună cu formularul de înscriere care poate fi accesat pe blogul iriszhaz.blogspot.com. Toate lucrările de concurs primite la timp vor fi expuse”, transmit reprezentanții Casei Iris.

Concurenții trebuie să trimită lucrările, însoțite de formularul de înscriere completat, într-un pachet cu mențiunea: CONCURS, la adresa Casei Iris din Sfântu Gheorghe, str. Lăcrămioarei nr.5., 520085.

Organizatorii precizează că detaliile legate de deschiderea expoziţiei şi decernarea premiilor vor fi comunicate din timp.

Premiul Casa Iris a fost acordat pentru prima dată în decembrie 2010, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio