
Căruțele care circulă pe străzile din Sfântu Gheorghe, din nou în vizorul Poliției Locale
Poliția Locală Sfântu Gheorghe va verifica în perioada următoare căruțele care circulă pe străzile din municipiu, după ce mai multe persoane au sesizat că numărul acestora a crescut în ultima perioadă.
Primarul Antal Árpád a declarat într-un interviu la We Radio că, potrivit legii, atelajele pot circula doar în baza unei autorizaţii speciale, emisă de Primărie, și doar pe un traseu stabilit de autorităţile locale, în general pentru desfăşurarea muncilor agricole. În acest sens, în perioada următoare Poliția Locală va face „intervenții mai hotărâte”.
„Am observat și eu că sunt multe căruțe în oraș în ultima vreme și am rugat Poliția Locală să fie mai atenți, pentru că în mod legal căruțele pot circula doar pe anumite zone din oraș, pe anumite străzi, legea ne obligă să îi lăsăm să ajungă dacă au proprietăți sau închiriază terenuri agricole. Deci sunt perioade în care nu putem să spunem că nu lăsăm deloc căruțele, dar cu siguranță în perioada următoare vor fi intervenții mai hotărâte din partea Poliției Locale”, a spus edilul.
La Sfântu Gheorghe, căruțele au fost interzise în urmă cu aproape un deceniu. O Hotărâre a Consiliului Local, intrată în vigoare pe 1 aprilie 2014, interzice accesul vehiculelor cu tracţiune animală pe întreg teritoriul administrativ al oraşului, cu excepţia satelor Chilieni şi Coşeni.
Pe lângă amenda primită pentru circulaţia fără autorizaţie, cei prinşi rămân şi fără căruţă, însă animalele rămân în posesia proprietarilor, astfel că de multe ori căruțele revin la scurt timp pe drumurile publice.
Conform Hotărârii Consiliului Local, deținătorii de vehicule cu tracţiune animală, care desfășoară activități agricole, forestiere, sau participă la activități cu caracter sportiv sau turistic, pot obţine autorizaţia de la Direcţia Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe. Aceștia pot circula doar pe rutele şi traseele stabilite prin autorizație, și numai în intervalul orar 06:00-20:00.
În ceea ce privește mizeria lăsată de animale în urma lor, Hotărârea prevede că atelajele/căruțele cu tracţiune animală trebuie să fie, obligatoriu, echipate cu colectoare de fecale, coșuri pentru furaje, mătură şi lopată.
Amenzile, în cazul nerespectării dispoziției, sunt cuprinse între 100 și 300 lei în cazul persoanelor fizice, şi între 200 și 600 lei în cazul celor juridice, iar concomitent cu aplicarea sancţiunii, agentul constatator dispune şi măsura reţinerii vehiculului cu tracţiune animală până la achitarea amenzii.
Căruțele confiscate pot fi recuperate de către proprietari într-un termen de 15 zile calendaristice de la data ridicării acestora, numai după ce se face dovada achitării amenzii, precum şi a unei taxe de 200 lei/zi reprezentând cheltuieli de transport, depozitare şi pază.
(Ioana Ardeleanu)