Info Trafic, Ştiri locale

Cartierul Simeria va avea intersecție semaforizată. Casa de la colțul străzii Spitalului va fi demolată

Intersecția dintre străzile Spitalului, Stadionului, Salcâmilor și Berzei din Sfântu Gheorghe, unde de-a lungul timpului s-au produs mai multe accidente rutiere, va deveni semaforizată, aceasta fiind una dintre cele 12 intersecții din municipiu în care vor fi montate semafoare în perioada următoare, ca parte a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă.

Autoritățile locale au predat deja amplasamentul, iar lucrările vor fi demarate, cel mai probabil, săptămâna viitoare, după emiterea ordinului de începere. Pentru creșterea siguranței rutiere în această intersecție, în ședința de la finalul lunii septembrie, consilierii locali au aprobat și achiziționarea unui teren în suprafață de 418 metri pătrați și a unui imobil de circa 50 de metri pătrați de pe strada Spitalului nr.15, iar viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a precizat că imobilul va fi demolat, întrucât obstrucționează vizibilitatea intersecției.

Autoritățile locale nu exclud nici amenajarea, în viitor, a unui sens giratoriu în intersecția respectivă, decizia urmând să fie luată după realizarea unui nou studiu de trafic. Cu toate acestea, timp de cel puțin 5 ani, intersecția va rămâne semaforizată, aceasta fiind o condiție în cazul investițiilor cu finanțare europeană.

„Avem acest Plan de Mobilitate Urbană Durabilă prin care se reabilitează străzile, se face pista de biciclete, se face podul pietonal și pentru bicicliști, iar acest Plan cuprinde și o componentă de management al traficului. Se va face inclusiv un centru de comandă și o rețea de semafoare în 12 intersecții din oraș. Printre acestea se numără și intersecția dintre străzile Spitalului, Stadionului, Salcâmilor și Berzei. Între timp, am hotărât achiziționarea acestei case, a fost de vânzare și nu am vrut să ratăm ocazia, pentru că dacă ar fi achiziționat-o altcineva, nu am mai fi putut să ne atingem de această intersecție. Achiziția nu s-a finalizat încă, mai trebuie semnat contractul, trebuie să preluăm efectiv imobilul respectiv. Se va face un proiect și un Studiu de Fezabilitate despre cum se va putea îmbunătăți circulația în intersecția respectivă. Trebuie să vedem dacă va rămâne intersecție semaforizată sau dacă se va găsi o altă modalitate de rezolvare, dar acum facem semaforizarea, pentru că e contractată și deja am predat și amplasamentul, mai trebuie să emitem doar ordinul de începere, și va trebui menținută timp de 5 ani, este cerința în cazul achizițiilor din fonduri europene. Până atunci, putem să o îmbunătățim, dar nu putem să facem, de exemplu, sens giratoriu până nu trec cei 5 ani”, a explicat viceprimarul.

Tóth-Birtan Csaba a mai explicat că simpla demolare a imobilului ar îmbunătăți circulația în intersecția respectivă, unde în ultimii ani au avut loc mai multe accidente, majoritatea pe fondul neacordării priorității de trecere.

„Casa este chiar la colț, deci dacă vrem să facem acolo ceva pentru circulație, atunci va trebui demolată, dar întâi trebuie să se facă proiectul și apoi vom lua o decizie. Este o intersecție dificilă, și chiar această casă reduce vizibilitatea. Și dacă nu schimbăm nimic, dacă doar demolăm casa, se îmbunătățește cât de cât circulația, fiindcă se asigură o vizibilitate mult mai mare”, ne-a mai spus viceprimarul.

Semaforizarea celor 12 intersecții din municipiu va fi realizată cu finanțare europeană, în cadrul  proiectului „Reducerea emisiilor de carbon prin investiţii bazate pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”, al cărui obiectiv este modernizarea transportului public,  reabilitarea străzilor pe care circulă autobuzele şi implementarea unui sistem de management al traficului.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio