Ştiri locale, Video

Cartierul Ciucului din Sfântu Gheorghe, între scandaluri nocturne şi ameninţări la adresa locuitorilor

Locuitorii din cartierul Ciucului se plâng de foarte multă vreme de problemele pe care le creează aproape zilnic romii care locuiesc în cartier. De la gunoaie și mizerie, gălăgie, certuri în plină stradă, și până la agresiuni verbale și amenințări, toate sunt lucruri pe care, spun ei, trebuie să le îndure frecvent în această zonă a municipiului Sfântu Gheorghe.

Săptămânile trecute o ascultătoare We Radio ne trimitea o filmare în care apar mai multe persoane care se ceartă noaptea, în plină stradă, și reclama faptul că deși astfel de situații au loc periodic, nimeni nu ia măsuri. De asemenea, aceasta susținea că într-una din zile, în timp ce se afla în incinta unei grădinițe din cartier, mai multe persoane au amenințat-o, iar când a solicitat sprijinul oamenilor legii, aceștia i-au spus că pericolul a trecut și nu este nevoie de intervenția lor.

Redăm în continuare relatarea reclamantei:

„Eram în curtea grădiniței cu copiii și țiganii din exact același loc în care și aseară se încăieraseră, și aruncau cu pietre în mașini. Am strigat la ei să nu mai arunce, și mașina mea era printre ele, și au venit la curtea grădiniței și mi-au adus toate amenințările și injuriile posibile de față cu copiii. Am sunat la 112 spunându-le că sunt în curtea grădiniței și le-am povestit ce s-a întâmplat în urmă cu câteva clipe, și mi-a zis ofițerul de serviciu că având în vedere că pericolul a trecut nu mai e necesar să trimită pe nimeni. Am insistat și i-am spus că sunt în curtea grădiniței și mi-e frică să ies cu copilul, într-un final au venit doi agenți, ne-au tratat superficial și au plecat”.

Poliţiştii nu au găsit urme de distrugere

Am vrut să aflăm care este adevărul, dacă într-adevăr oamenii legii au refuzat să intervină pentru a aplana acest conflict și care a fost motivul, așa că am luat legătura, la rândul nostru, cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna care ne-au declarat, printre altele, că în urma verificărilor polițiștii nu numai că nu au găsit urme de distrugere, dar nici nu au existat astfel de sesizări în ultima perioadă. În plus, persoana care reclama incidentele din cartierul Ciucului a refuzat să se prezinte la sediul Inspectoratului de Poliție pentru declarații.

„În urma verificărilor a reieșit că nu a fost făcută o sesizare prin 112 referitor la problema semnalată de către persoana respectivă. Aceasta chiar a fost contactată și invitată la sediul Poliției municipiului Sfântu Gheorghe pentru a oferi detalii cu privire la aspectele semnalate, astfel încât polițiștii să poată stabili situația de fapt și dispunerea unor eventuale măsuri legale, însă nu a manifestat dorința de a veni și de a coopera pentru rezolvarea problemei pe care a invocat-o. Polițiștii au efectuat inclusiv verificări pentru a identifica eventuale pagube produse la autoturisme parcate în zona în care se presupune că s-ar fi produs incidentul respectiv, ori pentru identificarea unor elemente care să ne ajute în stabilirea situației de fapt, fără a identifica aspecte care să susțină cele relatate”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Nicoleta Tolvaj-Marin.

Și pentru că de-a lungul timpului mai mulți ascultători au declarat că, în diferite situații, oamenii legii au refuzat să se implice în aplanarea unor conflicte, invocând lipsa pericolului, am vrut să aflăm dacă într-adevăr au existat astfel de situații și care este procedura în momentul în care o persoană face o sesizare prin apel la 112.

„Este important ca oamenii să sesizeze problemele”

„Situațiile în care sunt sesizate fapte de violență, tulburarea ordinii și liniștii publice, ori prin care este pusă în pericol viața sau integritatea fizică a persoanei sunt tratate cu maximă seriozitate de colegii mei. Vă asigur că în astfel de situații nu se pune vreo clipă în discuție dacă să trimitem sau nu un echipaj la fața locului, ci se acționează prompt”, a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, care ne-a mai precizat că este important ca oamenii să sesizeze problemele care intră în sfera de competență a poliției, pentru a se putea interveni și a fi luate măsurile legale.

„Omisiunea sesizării unor fapte de tip antisocial ori ilicite poate fi catalogată chiar ca încurajare a unui astfel de comportament. Misiunea noastră, a polițiștilor, este în primul rând de a preveni faptele ilicite, iar atunci când constatăm încălcarea legii, să luăm măsuri de sancționare. Am spus și cu alte ocazii și reiterez că această activitate de combatere a criminalității trebuie să fie sprijinită și de comunitate, atât prin adoptarea unui comportament preventiv, cât și prin sesizarea cu privire la orice încălcare a legii”, a mai explicat reprezentantul IPJ Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio