Ştiri locale

Cardurile de sănătate expirate, valabile în continuare! CAS Covasna: „În septembrie a început retipărirea cardurilor duplicat declarate pierdute”

Cardurile de sănătate care au expirat, sau care vor depăşi, în perioada următoare, termenul înscris pe acestea, pot fi folosite în continuare, valabilitatea fiind prelungită automat. Peste 14 milioane carduri de sănătate au expirat până în 2021, posesorii acestora putând să le folosească încă 7 ani de la data rescrierii certificatului digital, potrivit unei hotărâri de guvern din 2020. Rescrierea se face automat, atunci când titularul se prezintă la medic. Sistemul detectează automat cardul expirat și înlocuiește data expirării, fără ca medicul să intervină în vreun fel. Calitatea de asigurat poate fi verificată pe site-ul CNAS, la secțiunea servicii – verificare asigurat, AICI.

Contactat telefonic, directorul CAS Covasna, Dragoș Tatu, a precizat că există o posibilitate ca, în viitor, deținătorii cardurilor de sănătate să poată opta pentru introducerea datelor de asigurat pe cartea de identitate electronică, lucru care le va permite autentificarea în Platforma informatică a sistemului de asigurări sociale de sănătate fără a mai prezenta cardul de asigurat. Teoretic, până la finalul acestui an toate serviciile de evidență a populației din țară ar trebui să poată emite cărţi de identitate electronice, noile documente urmând să înlocuiască, treptat, până în august 2031, cărţile de identitate aflate în circuit din 1997, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, intrat în vigoare pe 2 august 2021.

Publicitate

„Deocamdată termenele sunt prelungite, deşi fizic, pe card, data de valabilitate este depăşită la ora actuală. Cardurile au fost prelungite automat prin aplicaţia informatică. Trebuie să vedem ce urmează, pentru că se pune problema dacă aceste date vor fi sau nu împreună cu cartea de identitate electronică, adică noile buletine să aibă şi partea de sistem de asigurare introdusă pe cipul respectiv”, a explicat directorul CAS Covasna.

S-a reluat tipărirea cardurilor declarate pierdute

Începând din luna septembrie a fost reluat procesul de tipărire a cardurilor duplicat, pe care asiguraţii le-au declarat pierdute sau deteriorate, în prezent la CAS Covasna existând aproape 130 de carduri noi care urmează să fie distribuite către solicitanţi.

Dragoş Tatu a mai precizat că în cursul acestui an nu au fost emise carduri iniţiale pentru asiguraţii din judeţ.

„Deocamdată s-a reluat tipărirea cardurilor duplicat, a celor declarate pierdute, pentru care asiguraţii au depus cerere de emitere. De luna trecută s-a început retipărirea lor şi trimiterea către noi. Până când se va semna şi o convenţie de distribuţie cu Poşta sau cu un furnizor de servicii poştale, le vom elibera noi la sediul nostru. Deocamdată contactăm persoanele ale căror carduri au intrat în posesia noastră, pentru că au fost mai multe cereri, cardurile se tipăresc în tranşe. În prezent avem 129 de carduri primite în cursul lunii septembrie, pe care le distribuim, dar căutăm noi persoanele, ca să nu fie nevoite să se deplaseze la sediul nostru degeaba. Există şi pe site-ul nostru un anunţ în sensul acesta, cu datele de contact – număr de telefon, adresă de e-mail – prin care, eventual, asiguraţii pot cere detalii în legătură cu cardul duplicat, dacă se află sau nu la noi. Carduri noi, iniţiale, încă nu s-au tipărit în acest an, pentru persoanele care nu au avut până acum, am avut doar solicitări pentru duplicate”, ne-a spus directorul CAS Covasna.

În 2020, Guvernul a făcut mai multe modificări legislative în legătură cu funcționalitatea cardului de sănătate. Perioada de valabilitate a fost prelungită, astfel că toţi posesorii de carduri de sănătate le pot folosi, conform legii, încă cel puţin 7 ani de la data expirării. În cazul persoanelor care au cardurile emise până la data de 31 decembrie 2014, perioada de valabilitate s-a extins la 14 ani, potrivit Ministerul Sănătății.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio