
Caravana pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge vineri la Baraolt
Caravana mobilă de screening pentru depistarea cancerului de col uterin va ajunge vinerea aceasta la Baraolt, în curtea Spitalului Orăşenesc, unde va fi prezentă, între orele 15:00 şi 18:00. Femeile cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani pot beneficia de testare Babeş Papanicolau, iar cele cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani vor beneficia de testarea HPV, gratuit, în baza cărții de identitate.
În plus, până la finalul lunii august continuă şi campania de testare gratuită a angajatelor din unităţile sanitare publice şi private din judeţ, afiliate primei rețele de screening din România finanțată din fonduri europene.
Iniţiatorii proiectului subliniază că testarea durează doar 5 minute şi le oferă beneficiarelor „5 ani de linişte”. Toate serviciile medicale, respectiv consultaţiile de specialitate, testarea, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopia, tratamentul excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase, suportul social şi psihologic sunt finanţate în cadrul campaniei inițiate de Spitalul Clinic Județean Târgu Mureş, în parteneriat cu UMF „George Emil Palade”.
Scopul proiectului, derulat în judeţele din Regiunea Centru, este de a crește numărul femeilor care beneficiază de programe de prevenție, diagnostic și tratament.
„Screening-ul salvează vieti, iar cancerul de col uterin este unul dintre formele de cancer care poate fi prevenit si depistat precoce (…) Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening. Aşadar, invităm toate femeile sănătoase, asigurate sau neasigurate, cu vârsta între 24-64 de ani, să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV”, au transmis iniţiatorii campaniei.
În judeţul Covasna funcţionează, în prezent, o reţea de screening în cadrul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe şi 4 centre de recoltare, dintre care două organizate la nivelul secţiilor exterioare ale Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna, şi alte două la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc.
(Ioana Ardeleanu)