Ştiri locale

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge la Catalina şi Vârghiș

Caravana mobilă de screening pentru depistarea cancerului de col uterin ajunge săptămâna aceasta în localitățile Catalina și Vârghiș, unde va fi prezentă în perioada 22-24 mai. Femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani vor putea beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau și HPV, în baza cărții de identitate.

Luni, începând cu ora 14:00, caravana se va afla în curtea bibliotecii din localitatea Catalina, iar miercuri, 24 mai, începând cu ora 12:00, caravana se va afla în curtea cabinetului medical din localitatea Vârghiș.

„Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce! Fiecare femeie trebuie să înțeleagă că specialistul este acolo pentru sănătatea ei şi că cele 5 minute petrecute la caravana de screening pentru testare Babeş Papanicolaou sau HPV pot fi esențiale pentru viitorul și sănătatea ei și a familiei ei. Această testare este o procedură necesară din punct de vedere medical, care ajută la depistarea şi diagnosticarea din timp a cancerului de col uterin. Descoperit la timp şi tratat corect, cancerul de col uterin poate fi vindecat”, transmit inițiatorii programului de screening.

Femeile cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani beneficiază de testare Babeş Papanicolau, iar cele cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani beneficiază de testarea HPV. Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase, suport social şi psihologic sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Din luna iulie a anului trecut, judeţul Covasna este parte a primei rețele de screening din România finanțată din fonduri europene. Obiectivul programului este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de prevenție, screening, diagnostic și tratament, având în vedere incidența tot mai mare a cazurilor de cancer depistate în România.

În prezent, la nivelul județului funcţionează o reţea de screening în cadrul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe şi 4 centre de recoltare, dintre care două organizate la nivelul secţiilor exterioare ale Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna, şi alte două la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc.

La Spitalul Județean Sfântu Gheorghe înscrierile se fac fie telefonic, la unul dintre numerele: 0367 730 042 sau 0773 322 633, între orele 10:00 – 18:00, fie online, în platforma de programări a Spitalului (AICI), selectând opțiunea „Cab. Ginecologie Screening”.

Programarea la screening în cadrul Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna se face la numărul de telefon: 0267 340 008; la Spital Întorsura Buzăului se face apelând numărul: 0746 493 754, iar pentru Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, doamnele și domnișoarele pot suna la unul dintre numerele de telefon: 0744 430 379 sau 0766 701 029.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio