Ştiri locale

Caravana de screening gratuit pentru cancerul de col uterin ajunge la Întorsura Buzăului

Caravana mobilă de screening gratuit pentru depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul cancerului de col uterin va ajunge săptămâna viitoare la Spitalul din Întorsura Buzăului.

Femeile vor beneficia gratuit de consultații de specialitate, indiferent dacă sunt sau nu asigurate la Casa de Sănătate, şi le vor fi recoltate probe pentru testarea Babeş – Papanicolau (în cazul celor cu vârste între 24 și 29 de ani), respectiv HPV (în cazul celor cu vârste între 30 și 64 de ani), în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Publicitate

„În data de 26.08.2022, începând cu ora 09:00, soseşte caravana în curtea Spitalului din Întorsura Buzăului, cu scopul de a testa GRATUIT femeile cu vârste între 24 şi 29 ani pentru Papanicolau şi femeile cu vârste între 30 şi 64 ani pentru HPV”, au transmis reprezentanţii unităţii medicale.

Toate serviciile oferite, respectiv consultaţiile de specialitate, testarea Babeş Papanicolaou, testarea HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopia, tratamentul excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin şi suportul social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic sau prin poştă. Dacă rezultatul testului este pozitiv, pacienta va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă este asigurată sau nu. Cazurile care necesită investigații și suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experții proiectului, potrivit iniţiatorilor.

Județul Covasna este, începând cu luna iulie, parte a primei rețele de screening din România pentru depistarea cancerului de col uterin – un amplu proiect inițiat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Știinte și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, și finanțat din fonduri europene.

Obiectivul programului este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de prevenție, screening, diagnostic și tratament, având în vedere incidența tot mai mare a cazurilor de cancer depistate în România.

Săptămâna trecută, caravana s-a aflat în localitățile Covasna, Zagon şi Zăbala, iar la finalul lunii iulie au beneficiat de screening gratuit femeile din localitățile Ilieni, Dobolii de Jos, Sâncraiu, Ghelința, Harale, Hilib și Turia.

Zilele trecute, tot ca parte a programului, în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a fost înfiinţată o rețea de screening care dispune de 6 medici specialişti în Obstetrică-Ginecologie și un medic de Anatomie patologică.

În ceea ce priveşte importanţa acestui amplu program, medicul primar obstetrician-ginecolog András Pál, din cadrul Spitalului Judeţean, a subliniat în cadrul conferinţei de lansare a campaniei că România se află în prezent pe ultimul loc între țările europene în ceea ce priveşte depistarea cazurilor de cancer de col uterin. Anul trecut, din cele peste 4.000 de femei diagnosticate, circa jumătate au decedat.

În regiunea Centru funcționează 10 astfel de rețele, în cadrul Spitalelor Județene de Urgență Alba Iulia, Miercurea-Ciuc, Sfântu Gheorghe, și Sibiu, Spitalelor Municipale Sighişoara, Odorheiul Secuiesc și Reghin; dar și în cadrul Spitalului Orășenesc Luduș și Spitalului „Top Med” Târgu Mureș.

Campania, care beneficiază de o finanțare de 10,5 milioane de euro din fonduri europene, își propune testarea a 170.200 de femei din regiunea Centru, peste jumătate dintre acestea provenind din medii defavorizate. Potrivit inițiatorilor, aproximativ 14.000 de femei din județul Covasna vor putea beneficia de screening gratuit.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio