Ştiri locale

Caravana de screening pentru depistarea cancerului de col uterin ajunge săptămâna viitoare în 4 localități covăsnene

Caravana mobilă de screening pentru depistarea cancerului de col uterin revine săptămâna viitoare în județul Covasna, oferind testări gratuite în curțile cabinetelor medicale din comunele Sânzieni, Zagon, Zăbala şi Ghelința.

În perioada 1-3 august, femeile cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani pot beneficia de testare Babeş Papanicolau, iar cele cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani pot beneficia de testarea HPV, gratuit, în baza cărții de identitate.

Publicitate

De asemenea, până la finalul lunii august continuă şi campania de testare gratuită a angajatelor din unităţile sanitare publice şi private din judeţ, afiliate primei rețele de screening din România finanțată din fonduri europene.

La Sânzieni, caravana mobilă de screening va poposi în data de 1 august, între orele 12:00 și 17:00, iar în data de 2 august, va ajunge la Zagon (09:00-13:00) și la Zăbala (14:00-18:00). În ultima zi a caravanei, femeile din comuna Ghelința vor putea participa la testarea gratuită între orele 10:00 și 15.00.

În judeţul Covasna funcţionează o reţea de screening în cadrul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe şi 4 centre de recoltare, dintre care două organizate la nivelul secţiilor exterioare ale Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna, şi alte două la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc.

Scopul proiectului, derulat în judeţele din Regiunea Centru, este de a crește numărul femeilor care beneficiază de programe de prevenție, diagnostic și tratament, iar iniţiatorii subliniază că testarea durează doar 5 minute şi le oferă beneficiarelor „5 ani de linişte”.

„Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce! Femeile cu leziuni precanceroase sau cancer de col uterin în stadii incipiente NU prezintă simptome. Atunci când acestea apar, sunt rezultatul unui cancer de col uterin avansat. Specialiştii vă recomandă să nu aşteptaţi instalarea simptomelor şi să vă testaţi periodic! Testează-te la timp! Fiecare secundă contează! Această testare este o procedură necesară din punct de vedere medical, care ajută la depistarea şi diagnosticarea din timp a cancerului de col uterin. Descoperit la timp şi tratat corect, cancerul de col uterin poate fi vindecat”, transmit inițiatorii campaniei.

Toate serviciile medicale sunt finanţate în cadrul campaniei inițiate de Spitalul Clinic Județean Târgu Mureş, în parteneriat cu UMF „George Emil Palade”.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio