Ştiri locale

Caravana de screening pentru depistarea cancerului de col uterin ajunge în Lemnia, Mereni şi Lutoasa

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin, derulată în Regiunea Centru de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, va ajunge sâmbătă, 29 aprilie, în localitățile Lemnia, Mereni și Lutoasa.

Începând cu ora 10:00, în curtea Primăriei Lemnia, respectiv de la ora 14:00, în centrul localităților Mereni și Lutoasa, femeile cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani vor putea beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau și HPV, în baza cărții de identitate.

Publicitate

„Screeningul cancerului de col uterin este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea și tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer. Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce! Aşadar, doamnelor şi domnişoarelor, puteţi să preveniţi! Testaţi-vă la timp! Fiecare secundă contează! ”, au transmis inițiatorii campaniei.

În cadrul programului de screening, femeile cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani beneficiază de testare Babeş Papanicolau, iar cele cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani beneficiază de  testarea HPV. Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase, suport social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului.

În judeţul Covasna funcţionează o reţea de screening, înființată de săptămâna aceasta în cadrul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe, şi 4 centre de recoltare, dintre care două organizate la nivelul secţiilor exterioare ale Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna, şi alte două la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc.

La Spitalul Județean Sfântu Gheorghe, înscrierile se fac fie telefonic, la unul dintre numerele: 0367 730 042 sau 0773 322 633, între orele 10:00 – 18:00, fie online, în platforma de programări a Spitalului (AICI), selectând opțiunea „Cab. Ginecologie Screening”.

Programarea la screening în cadrul Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna se face la numărul de telefon: 0267 340 008;  la Spital Întorsura Buzăului se face apelând numărul: 0746 493 754, iar pentru Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, doamnele și domnișoarele pot suna la unul dintre numerele de telefon: 0744 430 379 sau 0766 701 029.

Judeţul Covasna este, din luna iulie a anului trecut, parte a primei rețele de screening din România finanțată din fonduri europene. Obiectivul programului este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de prevenție, screening, diagnostic și tratament, având în vedere incidența tot mai mare a cazurilor de cancer depistate în România.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio