Ştiri locale

Caravana de screening pentru cancerul de col uterin ajunge săptămâna asta în alte 6 localităţi covăsnene

Caravana mobilă de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin ajunge săptămâna aceasta în localităţile Ojdula, Bixad, Micfalău, Belin, Întorsura Buzăului şi Dobârlău, femeile cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani putând să beneficieze de testare gratuită Babeş-Papanicolau şi HPV. Consultaţiile se desfăşoară în cadrul Programului de prevenție, depistare și tratament precoce al cancerului de col uterin – regiunea Centru, derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Redăm mai jos programul caravanei mobile:

  • Ojdula– 22.08.2022, începând cu ora 10:00 (curtea cabinetului medicului de familie);
  • Bixad– 23.08.2022, începând cu ora 10:00 (curtea cabinetului medicului de familie);
  • Micfalău– 23.08.2022, începând cu ora 16:00 (Sala de sport);
  • Belin– 24.08.2022, începând cu ora 10:00 (curtea cabinetului medicului de familie);
  • Întorsura Buzăului– 25.08.2022, începând cu ora 10:00 (curtea spitalului);
  • Dobârlău– 26.08.2022, începând cu ora 10:00 (curtea Căminului Cultural).

Înscrierile pentru testarea gratuită se pot face la medicii de familie, iar femeile care se prezintă la caravană sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

Publicitate

Femeile din grupul-ţintă vor lua parte la acţiuni de informare, educare şi conştientizare asupra importanţei screeningului cancerului de col uterin, iar iniţiatorii proiectului speră ca astfel va creşte numărul beneficiarelor care merg regulat la controale medicale.

„Cancerul de col uterin nu doare în faza incipientă, pe de altă parte, nu este chiar o plăcere consultul ginecologic și mai este și rușinea – sunt cele trei motive principale pentru care multe femei nu se prezintă în mod regulat la testare. Prin acest minunat proiect, noi, medici şi personal specializat, dorim să informăm şi să educăm femeile – doamne şi domnişoare, astfel încât să conştientizeze că prin prevenție se salvează vieți. Screeningul pleacă de la ipoteza că într-o populație există boli și bolnavi necunoscuți, datorită unor nevoi neresimțite, neexprimate sau nesatisfăcute. Prin testarea maselor de oameni, îi putem identifica pe cei care au modificări incipiente sau chiar serioase, cărora le vor fi recomandate examinări medicale complete, în vederea stabilirii unui diagnostic sigur. Este cel mai eficient și cel mai bine ca boala să fie identificată în etapa de latenţă sau de debut asimptomatic”, a transmis dr. Finta Hajnal, coordonatoarea proiectului în judeţul Covasna.

Toate serviciile oferite, respectiv consultaţiile de specialitate, testarea Babeş-Papanicolaou, testarea HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopia, tratamentul excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin şi suportul social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic sau prin poştă. Dacă rezultatul testului este pozitiv, pacienta va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă este asigurată sau nu. Cazurile care necesită investigații și suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experții proiectului, potrivit iniţiatorilor.

Judeţul Covasna este, de la finalul lunii iulie, parte a primei rețele de screening din România finanțată din fonduri europene. Obiectivul programului este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de prevenție, screening, diagnostic și tratament, având în vedere incidența tot mai mare a cazurilor de cancer depistate în România.

Săptămâna trecută, caravana s-a aflat în localitățile Covasna, Zagon şi Zăbala, iar la finalul lunii iulie au beneficiat de screening gratuit femeile din localitățile Ilieni, Dobolii de Jos, Sâncraiu, Ghelința, Harale, Hilib și Turia.

Recent, tot ca parte a programului, în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a fost înfiinţată o rețea de screening care dispune de 6 medici specialişti în Obstetrică-Ginecologie și un medic de Anatomie patologică.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio