Ştiri locale

Caravana de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin ajunge săptămâna aceasta la Covasna, Zagon și Zăbala

Caravana mobilă de screening gratuit pentru depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul cancerului de col uterin ajunge săptămâna aceasta în alte 3 localități covăsnene, fiind așteptate la consultațiile de specialitate, testarea Babeș-Papanicolau şi HPV femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani.

Joi, caravana va fi prezentă în localitățile Zagon (începând cu ora 10:00 în curtea cabinetului medicului de familie) și Zăbala (începând cu ora 16:00 în curtea cabinetului medicului de familie), iar vineri, de la ora 10:00, testările se vor desfășura în incinta Spitalului de Recuperare Cardiovasculara „Dr. Benedek Geza” din Covasna. Începând cu ora 14:00, caravana mobilă se va muta în parcarea Turism Covasna SA, în fața Centrului Balnear Covasna, iar beneficiarele care doresc să se prezinte în această locație pentru testare, se pot programa la numărul de telefon: 0766 226 903.

Publicitate

Județul Covasna este, începând cu luna iulie, parte a primei rețele de screening din România pentru depistarea cancerului de col uterin – un amplu proiect inițiat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Știinte și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, și finanțat din fonduri europene.

Obiectivul programului este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de prevenție, screening, diagnostic și tratament, având în vedere incidența tot mai mare a cazurilor de cancer depistate în România.

Campania, care beneficiază de o finanțare de 10,5 milioane de euro din fonduri europene, își propune testarea a 170.200 de femei din regiunea Centru, peste jumătate dintre acestea provenind din medii defavorizate. Potrivit inițiatorilor, aproximativ 14.000 de femei din județul Covasna vor putea beneficia de screening gratuit.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio