Ştiri locale

Caravana de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin ajunge miercuri în Bățanii Mari  

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin, derulată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în județele din regiunea Centru, ajunge săptămâna aceasta la Bățanii Mari.

Miercuri, de la ora 10:00, în curtea cabinetului medical din localitate, femeile cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani pot beneficia de testare Babeş Papanicolau, iar cele cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani pot beneficia de testarea HPV, gratuit, în baza cărții de identitate. Înscrierile se pot face la numerele de telefon: 0267 355 105 – dr. Máthé Katalin și 0756 269 513 – asistent Oláh Orsolya.

Publicitate

Scopul proiectului este de a crește numărul femeilor care beneficiază de programe de prevenție, diagnostic și tratament, iar iniţiatorii subliniază că testarea durează doar 5 minute şi le oferă beneficiarelor „5 ani de linişte”.

„Un test de 5 minute pentru 5 ani de linişte!  (…) Screeningul este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea și tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei. Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce! Aşadar, doamnelor şi domnişoarelor, puteţi să preveniţi! Testaţi-vă la timp! Fiecare secundă contează! Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului”, transmit inițiatorii programului.

Amintim că în judeţul Covasna funcţionează o reţea de screening în cadrul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe şi 4 centre de recoltare, dintre care două organizate la nivelul secţiilor exterioare ale Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna, şi alte două la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc.

Toate serviciile medicale sunt finanţate în cadrul campaniei inițiate de Spitalul Clinic Județean Târgu Mureş, în parteneriat cu UMF „George Emil Palade”.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio