Ştiri locale

Caravana de screening gratuit pentru cancerul de col uterin ajunge sâmbătă la Malnaș și Bodoc. 9 din 10 cazuri de cancer de col uterin pot fi prevenite

Caravana mobilă de screening gratuit pentru depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul cancerului de col uterin revine în județul Covasna, femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani, din localitățile Malnaș și Bodoc, fiind așteptate la consultații de specialitate și testare Babeș-Papanicolau sau HPV, după caz.

Sâmbătă, de la ora 10:00, caravana va fi prezentă în curtea Primăriei Malnaș, iar începând cu ora 14:00 va poposi în curtea Primăriei Bodoc. Potrivit organizatorilor, înscrierile pentru testare se pot face la medicii de familie, iar femeile care se prezintă la caravană trebuie să aibă la ele cartea de identitate.

„Screeningul făcut cu regularitate poate detecta din timp modificările celulare. Detectarea precoce a modificărilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin, precum şi tratamentul la timp şi corect, duc, de obicei, la vindecarea completă. Vă invităm la testare, indiferent de vârstă, pentru că screeningul vă poate salva viaţa!”, a transmis managerul proiectului,  dr. Cosmina Cristina Uzun.

9 din 10 cazuri de cancer de col uterin pot fi prevenite

Potrivit unui comunicat al Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu Mureș, riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% în cazul femeilor care participă în mod regulat la programe de screening. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cazuri de cancer de col uterin pot fi prevenite prin screening.

„Testul Babeş Papanicolaou sau examenul citologic cervico-vaginal este testul esenţial în screening-ul cancerului de col uterin sau cervical şi constă în analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafaţa colului uterin (cervix), iar scopul lui principal este să detecteze prezenţa celulelor anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase. Aceste modificări pot să dispară de la sine, fără tratament, însă unele dintre ele pot evolua şi pot determina cancerul cervical. De aceea, depistarea lor la timp este foarte importantă. Infecția HPV (Papilomavirusul uman) se transmite între oameni, fiind cea mai comună infecție cu transmitere sexuală, (…) şi nu prezintă simptome. Prezenţa virusului HPV nu înseamnă că femeia va dezvolta cancer. Dacă este depistată o tulpină de HPV cu risc crescut, medicul va recomanda tratamente pentru a reduce riscul de cancer. Numai dacă aceste leziuni nu sunt tratate la timp şi corect, ele pot duce la cancer”, se arată în comunicatul Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu Mureș.

Județul Covasna este, începând cu luna iulie, parte a primei rețele de screening din România pentru depistarea cancerului de col uterin – un amplu proiect inițiat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, și finanțat din fonduri europene.

Obiectivul programului este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de prevenție, screening, diagnostic și tratament, având în vedere incidența tot mai mare a cazurilor de cancer depistate în România.

Campania, care beneficiază de o finanțare de 10,5 milioane de euro din fonduri europene, își propune testarea a 170.200 de femei din regiunea Centru, peste jumătate dintre acestea provenind din medii defavorizate. Potrivit inițiatorilor, aproximativ 14.000 de femei din județul Covasna vor putea beneficia de screening gratuit pe durata derulării programului.

De la lansarea în județul Covasna, caravana mobilă a ajuns până în prezent în localitățile: Ilieni, Dobolii de Jos, Sâncraiu, Ghelința, Harale, Hilib, Turia, Covasna, Ojdula, Bixad, Micfalău, Belin, Întorsura Buzăului, Dobârlău, Zagon și Zăbala.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio