Ştiri locale

Capela-monument istoric a baronesei Szentkereszty Stefánia din Târgu Secuiesc intră în reabilitare

Capela funerară din Târgu Secuiesc în care își doarme somnul de veci baroneasa Szentkereszty Stefánia, cetățean de onoare al municipiului și întemeietoarea unor instituții de bunăstare publică, va fi reabilitată, valoarea investiției fiind estimată la peste 588 de mii de lei.

Consiliul Județean Covasna a aprobat, joi, indicatorii tehnico-economici și Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru imobilul aflat în proprietatea Județului Covasna și în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Potrivit autorităților județene, capela funerară la subsolul căreia se află mormântul baronesei,  se află într-o avansată stare de degradare. Imobilul este inclus în lista monumentelor istorice ale județului Covasna.

„Respectiva capelă funerară este parte din Complexul de Servicii Comunitare Târgu Secuiesc, în subsolul căreia se află mormântul baronesei Szentkereszty Stefánia, și necesită executarea unor lucrări urgente de reabilitare, care nu mai pot fi amânate din cauza stării avansate de degradare a clădirii (…) În acest an se împlinesc 150 de ani de la înființarea acesteia, prilej cu care se va organiza un eveniment aniversar”, a transmis președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, într-o postare pe Facebook.

Baroneasa Szentkereszty Stephanie s-a născut pe 5 februarie 1842 la Cluj Napoca. La vârsta de 11 ani a fost trimisă la Budapesta, unde a petrecut 5 ani studiind limbi străine și pictura, iar ulterior a revenit la casa părintească din Zagon.

În 1870 a fost denumită „doamnă fondatoare” pentru munca sa caritativă, de numele baronesei fiind legată înființarea primei case de copii pentru fete orfane din județ, care și-a deschis porțile în 1872. În același an a fondat și Asociația „Institutul de educare a orfanelor”, cu scopul de a se ocupa de educația tinerelor fără părinți și avere, pentru ca acestea să devină membre active și folositoare ale societății.

(Ioana Ardeleanu) 

Publicitate
banner we radio