Ştiri locale

Când vrei să fii sănătos, dar părinții îți interzic: sunt copii care vor să se vaccineze, dar nu primesc acordul părinţilor

În țara în care minorii pot fi urmăriți penal începând de la vârste de 14-16 ani, pentru faptele comise cu discernământ, statul român eșuează în a-i proteja de propriii părinți și a le permite să se vaccineze anti-Covid fără acordul tutorelui legal.  

Dozele de vaccin disponibile în prezent în România pot fi administrate doar persoanelor care au împlinit vârsta de16 ani, în cazul serului produs de Pfizer, respectiv 18 ani în cazul celorlalte vaccinuri, însă minorii au nevoie de acordul părinților pentru a se putea imuniza.

Publicitate

Există și situații în care copiii înțeleg mai bine ca adulții importanța imunizării și și-ar dori să se vaccineze, însă nu sunt lăsați de părinți. Situația a fost semnalată în cadrul conferinței de lansare a campaniei „Vaccinare și testare pentru imunizare”, care a avut loc la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, și la care a participat secretarul de stat în Ministerul Educației, Radu Szekely, dar și reprezentanți ai cadrelor didactice, elevilor și părinților.

În cadrul evenimentului, reprezentanții elevilor l-au întrebat pe oficial dacă există posibilitatea ca minorii de peste 16 ani să se poată vaccina fără acord parental, întrucât în județul Covasna sunt și astfel de situații.

„Este unul dintre aspectele care ar trebui discutate, pentru că răspunderea penală intervine deja de la 14 ani, dar decizia asupra propriului corp doar la 18 ani”, este singurul răspuns dat de secretarul de stat pe această temă.

Medicul epidemiolog din cadrul DSP Covasna, Ioana Costachi, a declarat că din punct de vedere medical, după vârsta de 16 ani, minorii se pot vaccina fără probleme cu serul produs de compania Pfizer, iar după vârsta de 18 ani cu celelalte seruri.

„În ceea ce privește acordul parental, conform legii trebuie să îl aibă, până la împlinirea vârstei de 18 ani”, a explicat specialistul.

Aceeași situație este și în cazul testării Covid-19 a elevilor în școli, astfel că dintr-un total de 4.000 de teste antigen distribuite în unitățile de învățământ din județ, din data de 8 februarie și până în prezent s-au utilizat doar aproximativ 200.   

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio