Ştiri

Când ia sfârșit o pandemie? Cel puțin 60-70% din populație trebuie să fie imunizată. Nivelul în România este sub 5%

Medicul infecționist Adrian Marinescu susține că este necesară imunizarea a 60-70% din populație ca să „putem discuta de un moment de încheiere a pandemiei”, relatează Mediafax.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat, vineri, că până în prezent, în urma prelucrării a 11.000 de teste din cadrul studiului de seroprevalenţă, procentul de imunizare a populației României la noul coronavirus este de doar 4,6%.

În aceste condiții, speranța unei imunizări colective se leagă de apariția unui vaccin. 

În acest moment, la nivel mondial sunt peste 200 de vaccinuri în dezvoltare, în stadii clinice, iar 8 în stadiul final al testării.

Medicul infecţionist Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș”, spune că va trebui vaccinată mai bine de jumătate din populaţia lumii, pentru ca luminiţa din capătul tunelului să se vadă și să putem spera într-o încheiere a pandemiei.

„Un vaccin, din momentul în care este obţinut, el trebuie să fie produs pe scară largă, trebuie să fie distribuit, trebuie să fie o campanie pentru fiecare ţară în parte. Trebuie să fie o acţiune care se desfăşoară într-un anumit fel. Probabil că în jur de 60-70%, ar fi un procent minim necesar de imunizare, ca lucrurile, într-adevăr, să se vadă, să putem discuta de un moment de încheiere pentru pandemie”, a declarat Adrian Marinescu, citat de Mediafax.

Însă pentru imunizarea populației, nu doar apariţia vaccinului anti-Covid va fi importantă, ci şi modul în care se va organiza campania de vaccinare, a arătat medicul Adrian Marinescu. El crede că o campanie de informare ar fi binevenită pentru a-i convinge pe cei care se opun vaccinării.

Publicitate