Ştiri locale

Campanie ITM Covasna în lupta cu munca la negru: „Viitorul tău începe azi. Meriți ca munca ta să fie recunoscută!”

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna a demarat o nouă acțiune de informare privind munca fără forme legale și consecințele socio-economice pe care aceasta le are asupra angajaților.

Campania „Viitorul tău începe azi. Meriți ca munca ta să fie recunoscută!” se desfășoară la nivel național, sub sloganurile: „Refuză să muncești la negru sau  la gri! și „Fară jumătăți de măsură!”, iar angajații sunt informați despre drepturile și obligațiile pe care le au, respectiv  riscurile muncii nedeclarate sau subdeclarate.

Publicitate

În acest sens, pe site-ul ITM Covasna au fost postate materiale informative, iar inspectorii de muncă vor distribui pliante care conțin informații privind contractele individuale de muncă și tipurile acestora, timpii de muncă și de odihnă, munca suplimentară și de noapte, repausul zilnic și săptămânal, sau sărbătorile legale.

„Este în defavoarea salariatului să accepte ca o parte din munca efectiv prestată de el să îi fie plătită la negru, pe lângă salariul declarat și fiscalizat  (…) Invităm persoanele interesate, și nu numai, să acceseze site-ul Inspecției Muncii București și cel al inspectoratelor teritoriale de muncă, și să citească afișele și pliantele distribuite în piețe, târguri, primării, gări, autogări, stații de transport în comun sau lăcașuri de cult din mediul urban și rural, în vederea informării. Implicarea tuturor factorilor decizionali în realizarea acestei acțiuni de amploare va conduce la informarea și conștientizarea populației apte de muncă să nu accepte munca la negru sau la gri, și despre riscurile și consecințele negative ale unei astfel de practici, mai ales pe termen lung”, se arată într-un comunicat semnat de inspectorul – șef al ITM Covasna, Ördög Lajos.

Pe lângă informațiile legate de munca la negru și consecințele ei, pliantele conțin și și datele de contact ale ITM Covasna, unde pot fi făcute sesizări referitoare la orice încălcare a legislației muncii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio