Ştiri locale

Camerele video montate între Barcani și Zagon pentru identificarea celor care aruncă deșeuri dau rezultate: „De când le-am montat comuna e mult mai curată”

Cele peste 20 de camere video montate de Primăria Barcani în primăvara acestui an pe drumul care leagă localitatea de comuna Zagon, pentru a-i depista și sancționa pe cei care aruncă în mod constant deșeuri pe tronsonul respectiv, şi-au atins obiectivul.

Alte 12 camere de supraveghere au fost montate recent în comună, iar autorităţile locale au acum în plan achiziţionarea mai multor astfel de sisteme prin PNRR, astfel încât cât mai multe zone din localitate să fie monitorizate non-stop.

Publicitate

În luna mai, într-o postare pe Facebook, primarul Pastor Nicolae a scris că va recompensa cu 100 de lei fiecare persoană care va aduce dovezi „clare și concrete” privind persoanele care abandonează deșeuri în zonele în care încă nu au putut fi instalate sisteme de monitorizare video. Însă edilul spune că de atunci nu au existat astfel de situaţii, camerele video montate fiind suficiente pentru a-i descuraja pe cei care aruncau gunoaie la voia întâmplării.

„Am montat 20 de camere video în primăvară, dar apoi am mai montat prin comună încă 12, iar acum vrem să montăm şi la două școli, câte 6 la o școală și 6 la cealaltă, să fie și în interior și în exterior. Așteptăm să vedem dacă ni se aprobă proiectul prin PNRR, și acolo vor fi incluse mai multe camere video. De când le-am montat, a fost un efect psihic, să zic așa, nu s-a mai întâmplat nici să fie aruncate gunoaie, nici alte lucruri. Am anunțat la un moment dat că acolo unde nu sunt camere de supravegheat și cineva vede și filmează că se aruncă gunoaie, ofer din salariul meu 100 de lei dacă demonstrează fapta, dar nu a venit nimeni (…) Am observat că s-a păstrat comuna mult mai curată de când avem camerele, s-au strâns destul de multe gunoaie atunci și e destul de curat acum”, ne-a spus primarul Pastor Nicolae.

Edilul afirmă că localitatea este mult mai curată în urma acţiunilor derulate în acest an în cadrul campaniei „Curățăm România – Împreună pentru un Barcani curat!”, la care au luat parte într-un număr impresionant şi elevii şcolilor din comună, alături de părinți, profesori şi alţi voluntari.

În semn de recunoştinţă pentru efortul depus, Primăria Barcani finanţează cu suma totală de 7.500 de lei excursii pentru trei clase de elevi care au adunat aproape 3 tone de deșeuri.

„Am avut acțiunea de colectare a deșeurilor la care au luat parte copiii, cărora le-am dat bani de excursii, ne-am dorit să strângă cât mai multe gunoaie, şi de asta le-am lăsat timp aproape două săptămâni. Acum urmează să plece în excursie la Felix, două zile, sunt 20 și ceva de copii care au câştigat locul I şi vor pleca săptămâna viitoare, iar cei care au luat locul II am înțeles că au fost ajutați de cineva și au mai primit bani ca să meargă şi ei împreună cu cei de la locul I la Felix. Oricum, noi le-am tot spus profesorilor că le oferim microbuze și șoferi, și cred că nu e nicio clasă care să nu fi mers vara asta într-o excursie, măcar de o zi, ori la Sighișoara, ori în Poiană, în Brașov, Sinaia, Bușteni sau Râșnov. S-au organizat și cam toate clasele au mers într-o excursie. Mi-aduc aminte că atunci când eram copil mă bucuram când era ceva organizat de școală și mă lăsau părinții să merg, așa că știu sigur că o să se bucure și ei”, ne-a mai spus primarul.

În primăvara acestui an, în județul Covasna s-au derulat multiple campanii de ecologizare a malurilor râurilor și pâraielor, dar și a zonelor unde frecvent sunt aruncate deșeuri.

Primăria Barcani și-a mobilizat locuitorii de la cel mai mic, până la cel mai mare, oferind premii în bani și excursii pentru elevii care au reușit să adune cele mai multe deșeuri. În urma acțiunii, au fost colectate aproape 3 tone de deșeuri de pe raza comunei.

Premiul I a constat în alocarea sumei de 5.000 de lei pentru organizarea unei excursii de două zile și punerea la dispoziție a două microbuze în acest sens, iar premiile II și III au constat în alocarea a 1.500, respectiv 1.000 de lei pentru câte o excursie de o zi cu transport gratuit.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio