Camera Deputaților a decis: Primăriile și Consiliile Județene vor primi 80% din redevențele pentru exploatarea apelor minerale terapeutice
Proiectul de lege care prevede ca 80% din redevențele pentru exploatarea apelor minerale terapeutice să ajungă în bugetele primăriilor și consiliilor județene pe raza cărora există astfel de resurse naturale a trecut, marți, de Camera Deputaților, care este cameră decizională. Inițiatorul proiectului este deputatul covăsnean Miklós Zoltán, care ne-a precizat că legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
„Astăzi s-a votat în Camera Deputaților, care este camera decizională, deci urmează să fie promulgată de președinte și să devină lege. Vorbim despre apele minerale terapeutice, pentru că cele carbogazoase și necarbogazoase care sunt pentru consum erau deja rezolvate, în cazul acelor exploatări redevențele deja se dădeau înapoi către bugetul județean și bugetul local, în procent de 80%, însă pentru apele minerale terapeutice nu. Inițiativa mea asta spune: ca și în cazul apelor minerale terapeutice să mergem pe aceeași regulă, iar redevențele să se întoarcă la comunitățile locale, deci din veniturile generate de bogățiile naturale locale să beneficieze comunitățile locale, așa cum e și normal”, ne-a spus deputatul Miklós Zoltán.
Potrivit parlamentarului, peste 15 localități din țară, printre care și Covasna sau Borsec, ar urma să beneficieze de fonduri suplimentare în urma acestui amendament, iar sumele vor putea fi utilizate pentru dezvoltarea comunităților și a turismului, respectiv pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.
„E foarte important de menționat că nu este o lege cu dedicație doar pentru orașele Covasna sau Borsec, (…) sunt foarte multe județe și stațiuni – de la Dâmbovița, până la Vâlcea – iar acele localități vor beneficia de pe urma acestei legi, vor fi surse pentru dezvoltarea localităților, turismului și așa mai departe. Pe site-ul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale este publicată lista localităților unde s-au emis licențe de explorare și licențe de exploatare: Bacău – Slănic Moldova; Cluj – Jucu; Bistrița-Năsăud – Slatina Dumitra; Maramureș – Ocna Șugatag; Vâlcea – Călimănești; Bihor – Tinca; Pucioasa Băi în Dâmbovița; Sibiu – Bazna; Băile Olănești în Vâlcea și așa mai departe, deci sunt foarte multe localități unde există licențe de exploatare emise sau active. În cazul lor, în mod normal, firmele care exploatează resursele minerale plătesc redevență către bugetul statului. De acum înainte, 80% din aceste redevențe se vor întoarce în bugetele locale”, ne-a mai explicat deputatul covăsnean.
Proiectul de lege va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
(Ioana Ardeleanu)