Ştiri locale

Cai, pisici și pui de câini, printre animalele salvate de pompierii covăsneni în cursul anului trecut

Când nu își riscă viețile pentru a stinge incendii, sau pentru a salva vieți omenești, pompierii devin îngeri păzitori pentru necuvântătoare, iar cazurile sunt tratate cu maximă seriozitate, la fel ca cele în care sunt implicate persoane, tocmai pentru că fiecare viață contează.   

Printre animalele salvate în cursul anului trecut de echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna s-au numărat pisici, cai și câini care, poate, n-ar fi avut nicio șansă să supraviețuiască fără intervenția promptă a pompierilor.

Șapte astfel de intervenții au avut loc în cursul anului trecut, respectiv câte 3 pentru scoaterea sau eliberarea unor cai sau câini din diferite medii, și o intervenție pentru scoaterea unei pisici dintr-o fântână adâncă de aproximativ 15 metri.

„În data de 02.03.2020, în jurul orei 08:16, Detașamentul de Pompieri Sfântu Gheorghe a fost solicitat să intervină în localitatea Baraolt pentru salvarea unui cal căzut într-o groapă adâncă de circa 2 metri. La fața locului s-au deplasat o autospecială cu 4 subofițeri și o persoană din cadrul SVSU Baraolt cu un buldoexcavator, cu ajutorul căruia calul a fost extras din groapă, fără a i se provoca răni”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Lt. Marius Tolvaj.

Au existat și situații în care chiar oamenii au fost cei care au pus în pericol animalele. Spre exemplu, în data de 23 aprilie, un apel la 112 anunța că dintr-un container semiîngropat de pe strada Luceafărului din Sfântu Gheorghe se aud plânsete de animal. Ajunși la fața locului, pompierii au scos la suprafață o pungă în care se aflau 13 pui de câine, dintre care, din păcate, doar 5 mai erau în viață. Aceștia din urmă au fost predați angajaților unei asociații de protecție a animalelor.

Și deși se spune că pisicile au 9 vieți, cu siguranță intervenția pompierilor a făcut diferența. În  data de 18 decembrie, în jurul orei 16:14, un apel la 112 solicita sprijinul pompierilor pentru scoaterea unei pisici dintr-o fântână adâncă de 15 metri, aflată în localitatea Hăghig.

„La fața locului s-a deplasat o autospecială pentru descarcerare cu 3 subofițeri. Cu ajutorul completului de salvări din puțuri s-a coborât în fântâna adâncă de aproximativ 15 metri, de unde a fost scoasă pisica”, ne-a mai transmis reprezentantul ISU Covasna.

În anii precedenți, printre animalele salvate de pompierii covăsneni s-au mai numărat berze, iepuri și chiar și un pui de urs căzut într-o fosă septică, și care până la urmă s-a eliberat singur, după ce pompierii i-au pus „la îndemână” o scară.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: Arhivă / Facebook ISU Covasna

Publicitate
banner we radio