Ştiri locale

Cabinetul de medicina familiei deschis în iunie la Sfântu Gheorghe se închide din lipsă de pacienți

La nici jumătate de an după ce s-a deschis, noul cabinet de medicina familiei din strada Vasile Goldiș nr. 3 (vizavi de Golgota) își pune lacătul pe ușă din cauza numărului insuficient de pacienți înscriși pe listă.

Cabinetul își începuse activitatea în prima săptămână a lunii iunie, după ce medicul Alexandra Cliveți, originară din Oradea și stabilită în Brașov, a aflat că în zonă există deficit de medici. Tânăra doctoriță în vârstă de 30 de ani a sperat că va putea să le fie de folos locuitorilor care au asigurare medicală, dar care nu sunt repartizați la niciun cabinet de medicina familiei. Însă pentru a putea încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pe lista cabinetului trebuiau să fie înscrise minimum 800 de persoane.

Potrivit acordului încheiat între medic și Primăria Sfântu Gheorghe, contractul de concesiune pentru spațiul în care s-a desfășurat activitatea încetează prin acordul părților începând cu data de 01.12.2022, iar pacienții înscriși pe lista medicului vor fi redirecționați către alte cabinete.

Contractul fusese încheiat pe o durată de 37 ani, fiind valabil în perioada 24.05.2022 – 16.05.2059 – data limită de pensionare a medicului în condițiile stabilite de lege.

„S-au înscris puțini pacienți (…) Eu nu regret nimic, s-a întâmplat exact cum a trebuit să se întâmple. Am redirecționat pacienții către colegii care știam că mai înscriu”, ne-a spus medicul de familie.

Conform legii, pentru încheierea unui contract cu casa de asigurări, un medic de familie din mediul urban trebuie să aibă minimum 800 de persoane înscrise pe listă, cu excepţia zonelor neacoperite din punctul de vedere al numărului necesar de medici de familie; în timp ce în mediul rural numărul este stabilit de o comisie specială, pe unităţi administrativ-teritoriale/zone urbane.

În cazul medicilor de familie ale căror liste proprii mențin timp de 6 luni consecutive un număr mai mic de 20% din minimul necesar de persoane asigurate înscrise, contractul poate înceta, în condiţiile legii, prin denunţare unilaterală de către reprezentantul legal al casei de asigurări de sănătate.

La fel ca multe zone din țară, județul Covasna se confruntă cu un deficit al medicilor de familie. În luna ianuarie a acestui an, conform datelor DSP Covasna, asistența medicală primară din județ era asigurată de 89 de medici de familie titulari (față de 95 în 2020), dintre care 52 în mediul urban și 37 în mediul rural. Dintre aceștia, 37 au împlinit sau vor împlini în următorii doi ani vârsta legală pentru pensionare, iar înlocuirea lor rămâne o provocare majoră.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio