Ştiri locale

Bugetul pentru extinderea Parcului Industrial de la Câmpul Frumos, majorat cu 6,4 milioane de lei din cauza creșterii prețurilor

Războiul din Ucraina și pandemia Covid-19 au afectat piața construcțiilor din întreaga Uniune Europeană, iar creșterea semnificativă a prețurilor materialelor de construcții afectează și investițiile de la nivel local.

Astfel, în ședința extraordinară de vineri a Consiliului Local Sfântu Gheorghe a fost aprobată modificarea Studiului de fezabilitate pentru extinderea rețelelor de drumuri și utilități publice din cadrul Parcului Industrial de la Câmpul Frumos și majorarea bugetului necesar implementării proiectului cu suma de 6.434.794 lei.

Publicitate

Autoritățile locale au motivat necesitatea actualizării documentației și a sumelor aferente prin faptul că acestea nu mai reflectau realitatea.

„Prin extinderea Parcului Industrial va fi posibilă închirierea terenurilor către persoane juridice, asigurând astfel un venit sigur şi fluid. Parcul industrial are tendință puternică de dezvoltare economică, cu speranța că în câțiva ani va fi autosuportiv, preluând toate costurile de la Primăria Sfântu Gheorghe (…) Având în vedere faptul că criza generată de contextul internațional a condus la influențe majore asupra creșterii manoperei, costurilor de materiale dar şi la cele de furnizare bunuri; având în vedere că (…) Devizul general inițial nu mai reflectă realitatea privind prețurile practicate pe piață, s-a procedat la actualizarea sumelor aferente pentru a cuprinde costurile necesare implementării proiectului. Prin urmare, Devizul general a suferit o majorare de 6.434.794 lei + TVA, costul total al investiției fiind de 17.031.884 lei + TVA”, se arată în Referatul de aprobare.

În Nota justificativă privind diferența de valoare dintre Devizul general întocmit în octombrie 2020 și cel realizat în luna septembrie a acestui an se arată că Ucraina este principalul furnizor şi producător de oţel şi materie primă pentru piața europeană a construcțiilor, iar consecința imediată a războiului izbucnit în țara vecină a fost o creștere cu peste 40% a prețurilor la anumite materiale de construcții.

De asemenea, starea de urgență instituită în timpul pandemiei Covid-19 a determinat la rândul ei o creștere a indicelui de cost total în construcții cu aproximativ 18%.

„Criza provocată de conflictul militar din regiunea Mării Negre a afectat piața construcțiilor din întreaga Uniune Europeană, având în vedere că Ucraina este principalul furnizor şi producător de oțel şi materie primă pentru piața europeană a construcțiilor. Consecința imediată a fost o creștere semnificativă a prețurilor la materiale, determinând creșteri şi de peste 40% la unele materiale utilizate în proiectele de infrastructură, cum sunt: mixturile asfaltice, bitumul, oțelul sau fierul-beton (…) De asemenea, conflictul militar din regiune a determinat o creștere semnificativă a prețului la echipamentele, utilajele şi dotările independente livrate în cadrul proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (…) Creșterea de preț generată de criza SARS-CoV-2 la materialele din construcții a afectat prețul ferm al contractelor de achiziție încheiate pentru contractele de lucrări şi de produse (livrare echipamente), respectiv contractele de servicii care au ca obiect realizarea studiilor de fezabilitate şi/sau a proiectelor tehnice aferente infrastructurii publice, şi care includ studii geotehnice şi/sau hidrogeologice. Creșterea de preț nu a putut fi avută în vedere de către proiectanți la data depunerii devizelor estimative”, se arată în document.

Aceeași sursă mai precizează că și creșterea prețurilor la carburanți, gaze naturale şi energie electrică are influențe majore asupra scumpirii manoperei în cazul proiectelor de infrastructură, dar şi asupra furnizării de bunuri.

„Toate aceste situații (…) afectează în mod semnificativ implementarea proiectelor de infrastructură, dar şi furnizarea echipamentelor, consecința fiind blocarea implementării proiectelor şi afectarea serioasă a indicatorilor pentru programe operaționale/naționale”, se mai arată în document.

Parcul Industrial de la Câmpul Frumos a fost realizat în urmă cu mai bine de 6 ani prin Programul Operaţional Regional, în locul unui fost IAS aflat la marginea municipiului, şi are o suprafață de peste 28 de hectare.

Suprafaţa minimă de teren care poate fi concesionată este de 1.000 de metri pătraţi, la preţul standard de 1,5 euro metru pătrat pe an fără TVA, dar investitorii pot beneficia de reduceri cuprinse între 20 şi 60% în funcţie de anumite criterii, cum ar fi suprafaţa, nivelul şi tipul investiţiei, numărul locurilor de muncă create şi nivelul salariilor acordate angajaţilor.

Autoritățile locale și-au exprimat intenția de extindere a suprafeței Parcului încă din luna aprilie a anului trecut, la vremea respectivă fiind alocată în buget suma de 8 milioane de lei pentru construirea de hale industriale, dezvoltarea reţelei de drumuri şi de utilităţi din incinta parcului, precum şi pentru achiziţionarea de terenuri noi.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio