Ştiri locale

Buget record pentru Primăria Târgu Secuiesc. Primarul Bokor Tibor: „În ciuda aparențelor, anul acesta va fi un an financiar foarte dificil”

Bugetul pentru anul 2023 al municipiului Târgu Secuiesc a fost stabilit și votat la suma de 119.430.370 de lei, din care 40% se va aloca pentru funcționare, iar restul de 60% vor fi utilizați pentru dezvoltare.

Cu toate acestea, primarul municipiului, Bokor Tibor, afirmă că 2023 va fi un an financiar dificil, iar în ciuda faptului că orașul rulează cu un buget record, o parte importantă din sumă reprezintă valoarea proiectelor în derulare, ale căror sume nerambursabile „apasă greu pe cheltuielile Primăriei”.

„În ciuda aparențelor, anul acesta va fi un an financiar foarte dificil. Partea pozitivă este că avem o mulțime de proiecte în curs de desfășurare sau care vor fi lansate în curând, toate acestea servesc la dezvoltarea municipiului Târgu Secuiesc, dar sumele nerambursabile acestor proiecte iau mulți bani din altă parte”, a transmis edilul, potrivit căruia, instituția pe care o conduce a încheiat anul financiar 2022 cu un excedent de 6,5 milioane de lei.

Conform proiectului de buget aprobat de consilierii locali, pentru funcționarea Primăriei se alocă în acest an 8,7 milioane de lei; iar Poliția Locală va funcționa cu un buget de aproape 1.6 milioane de lei. Cea mai mare sumă a fost alocată pentru cultură, sport și Serviciului Public Local – 32 milioane de lei, iar educația a primit un buget de 29.6 milioane de lei. Bugetul pentru dezvoltare a fost stabilit la suma de 14.7 milioane de lei, iar sănătatea a primit 8 milioane de lei. Pentru cheltuielile sociale se va aloca un buget de 7 milioane de lei, pentru mediu s-a aprobat un buget de 5,2 milioane de lei, iar pentru întreținerea drumurilor s-au alocat 9 milioane de lei.

Edilul a transmis că Municipalitatea va cheltui în acest an peste 71.3 milioane de lei pentru dezvoltare și investiții, fiind incluse, în total, 35 de proiecte, dintre care 21 în derulare sau în etapa achiziției publice. Alte 8 proiecte au fost aprobate, 5 sunt în curs de aprobare, iar un proiect este în curs de depunere.

Printre proiectele pentru care Primăria a semnat deja contracte se numără: creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public (3.142.090 lei), modernizarea sistemului de iluminat în municipiul Târgu Secuiesc (1.253.000 lei), lucrări de extindere a rețelei de alimentare cu apă și canalizare (2.300.000 lei); extinderea și dotarea infrastructurii ambulatorii din municipiu (7.000.280 lei); îmbunătățirea calității vieții populației din municipiu (25.632.670 lei); amenajarea unui incubator de afaceri (2.294.740 lei); realizarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete Târgu Secuiesc – Catalina (357.000 lei), amenajarea unei piste pentru biciclete în zona funcțională a municipiului, în lungime de 6.5 km (238.000 lei), sau construirea unor locuințe pentru tineri și specialiști din sănătate și învățământ (119.000 lei).

Primarul a precizat că bugetul nu include lucrările finanțate prin Ministerul Dezvoltării, cum ar fi construcția bazinului de înot sau construirea noii creșe.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio