Ştiri locale

Buget dublu faţă de anul trecut pentru organizaţiile care prestează servicii de îngrijire la domiciliu

„Pentru a salva activitatea crucială a organizaţiilor Diakonia şi Caritas, dublăm suma fondului social instituit de Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, destinat pentru finanţarea nerambursabilă a serviciilor sociale, deoarece ministerul muncii a sistat subvenţia de stat acordată organizaţiilor şi fundaţiilor care prestează servicii de îngrijire la domiciliu – a anunţat, Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, după o discuţie cu reprezentanţii acestor organizaţii.

În acest an, CJ Covasna a alocat un buget dublu faţă de anul trecut, pentru finanţarea nerambursabilă a serviciilor sociale, astfel suma destinată finanţării activităţii de îngrijire la domiciliu a organizaţiilor menţionate a crescut de la 400 mii lei la 800 mii lei. Organizaţiile societăţii civile care prestează servicii sociale vor putea depune proiectele lor după adoptarea bugetului judeţean.  „Guvernul a abandonat organizaţiile Fundaţia Creştină Diakonia şi Caritas Alba Iulia, iar autorităţile publice judeţene preiau şi de această dată sarcini de la stat, care ar trebui finanţate şi la nivel naţional. Vom continua să întindem o mână nevoiaşilor, este important pentru noi ca persoanele vârstnice şi defavorizate să beneficieze de o îngrijire adecvată, prin urmare, sprijinim cu prioritate activitatea acelor organizaţii ale societăţii civile care prestează servicii sociale” – a declarat Tamás Sándor.

Publicitate

La solicitarea noastră, Makkai Péter, directorul Fundaţiei Creştine Diakonia şi Casa Írisz, a spus că nu sunt cuvinte de descris pentru o astfel de situaţie, deoarece nu au primit nici o explicaţie privind motivul pentru care ministerul muncii a sistat subvenţiile destinate finanţării serviciilor sociale. Suma luată de la personalul care prestează servicii de îngrijire la domiciliu reprezintă o pierdere financiară uriaşă şi totodată aproape jumătate din bugetul Fundaţiei Diakonia. „Prin acest fond se asigură un loc de muncă pentru acele persoane care zi de zi vizitează persoane cu handicap, imobilizate la pat sau persoane care trăiesc singure şi nu au cine să aibă grijă de ei: le duc medicamente, fac focul, fac curat, dau o mână de ajutor unde se simte nevoie” – a explicat Makkai Péter. În opinia acestuia, guvernul susţine în continuare că majorează alocaţiile sociale de stat, dar, în fond, taie sumele promise. Pentru aceasta nu există o explicaţie logică.

CJ Covasna acordă o atenţie deosebită îngrijirilor la domiciliu. Anul trecut, în judeţul Covasna, personalul organizaţiei a vizitat aproximativ 1300 de persoane din circa 80 de localităţi ai judeţului. Organizaţiile din judeţul Covasna ale celor două fundaţii îşi vor continua activitatea în ciuda faptului că ministerul muncii le acordă, an de an, tot mai puţine subvenţii de stat. Prin urmare, este important că sprijinul financiar acordat de CJ Covasna creşte de la an la an.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

Publicitate
banner we radio