Ştiri locale

Breşele din digul pe de Tărlung au fost închise; autorităţile în continuare în alertă

Breşele apărute săptămâna trecută în digul de pe râul Tărlung, care au dus la inundarea satelor Băcel şi Lunca Mărcuşului, au fost închise, dar autorităţile sunt în continuare în alertă, deoarece meteorologii au emis o nouă atenţionare de Cod galben.

Directorul Sistemului de Gospodărie a Apelor (SGA) Covasna, ing. Ioan Ilaş, a declarat sâmbătă că malurile au fost consolidate şi supraînălţate şi s-au făcut stocuri de saci şi nisip pentru a se interveni în caz de urgenţă.

Publicitate

„Cele trei breşe din diguri au fost închise şi suntem pregătiţi să intervenim în cazul în care va fi nevoie. Avem pe stoc 7.500 de saci cu nisip şi vom mai primi încă o rezervă. Avem şi stocuri de nisip, maşinile sunt încărcate, oamenii sunt pregătiţi. Să sperăm că nu va fi nevoie”, a spus Ioan Ilaş.

Acesta a menţionat că judeţul Covasna se află sub Cod galben de ploi, iar pământul este îmbibat cu apă şi nu mai poate absorbi.

De asemenea, Ilaş a arătat că ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, însoţit de directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, Victor Sandu, au inspectat în cursul zilei de sâmbătă zonele afectate de inundaţiile de săptămâna trecută şi s-a declarat mulţumit de lucrările de consolidare a digului.

Conducerea SC Azomureş Târgu Mureş a anunţat sâmbătă că a trimis în judeţul Covasna 5.000 de saci pentru a sprijini echipele de intervenţie.

„În urma inundaţiilor de săptămâna trecută din judeţul Covasna, SC Azomures Tg Mureş a anunţat DSU că poate ajuta echipele de intervenţie cu saci pentru nisip. Întrucât în acel moment nu a fost nevoie, ni s-a spus că vom fi contactaţi în caz de necesitate. Astăzi am fost contactaţi de dr. Raed Arafat, şeful DSU, care ne-a comunicat că, pe fondul ploilor abundente, e nevoie de saci în judeţul Covasna. Astăzi am trimis 5.000 de saci prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Horea al judeţului Mureş, urmând ca luni societatea noastră să mai pună la dispoziţia DSU încă 5.000 de saci”, a declarat Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureş.

Fenomenele hidrometeorologice de săptămâna trecută au afectat 19 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Covasna, respectiv 284 de locuinţe şi peste 100 de anexe gospodăreşti, 12 poduri şi zeci de podeţe, 191 de fântâni şi 888 de hectare de terenuri agricole.

Cele mai grave probleme au fost înregistrate în satele Băcel din comuna Chichiş şi Lunca Mărcuşului din comuna Dobârlău, care au fost inundate după ce digul de protecţie de pe malul drept al Râului Tărlung a cedat sub presiunea apelor.

În prezent mai sunt cinci case inundate în satul Băcel şi 14 persoane evacuate, potrivit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna.

(Agerpres)

 

Publicitate
banner we radio