Ştiri locale

Birocrația îngreunează munca organizațiilor caritabile. Președintele onorific al Serviciului de Ajutor Maltez: „Avem nevoie de ajutor substanțial din partea autorităților”

Birocrația îngreunează munca pe care fundațiile și organizațiile caritabile o fac, iar autoritățile nu acordă foarte mare importanță acestor activități, spune președintele onorific al Serviciului de Ajutor Maltez, fostul senator UDMR de Covasna, Puskás Bálint.

Potrivit acestuia, întreaga societate trebuie să conștientizeze importanța muncii depuse de cei care sprijină comunitățile aflate în nevoie, întrucât în ciuda faptului că există proiecte prin intermediul cărora autoritățile locale și centrale pot sprijini financiar acest domeniu, fondurile sunt insuficiente în raport cu nevoile pe care persoanele defavorizate le au.

Publicitate

„Am avea nevoie de un ajutor mai substanțial din partea statului, avem și acum proiecte care se desfășoară împreună cu statul român, fie la nivel central, fie local, însă fondurile sunt foarte puține, iar proiectele europene, în special, și proiectele unor fundații au o anumită direcție, care fără răutate, dar se canalizează spre comunitatea romă. Însă pe lângă această comunitate, avem foarte multe persoane care au nevoie de ajutor: copii care nu pot să meargă la școală pentru că n-au rechizite, n-au pantofi, haine, mâncare, și asta este o problemă. Modalitatea de sponsorizare a organizațiilor caritabile este foarte dificilă, din cauza birocrației. Cât am fost senator am promovat modificarea unor legi care ne-au ajutat foarte mult. Am spus că dacă fondul de sponsorizare al unei unități este de 10% din profit, atunci din acea sumă, cel puțin 20% să meargă exclusiv către organizații umanitare. Cât timp am fost senator s-a acceptat, apoi a dispărut. E nevoie de ajutor mult mai mare din partea statului și din partea organelor locale”, a spus fostul senator.

Acesta a catalogat colaborarea pe care Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe o are cu Primăria și Consiliul Județean Covasna drept una „foarte bună”, însă a precizat că în alte județe și localități autoritățile nu acordă foarte mare importanță activităților caritabile.

„În Sfântu Gheorghe avem o colaborare foarte bună cu Primăria, avem proiecte și de la Consiliul Județean, stăm foarte bine pe plan local, dar sunt localități unde nu ne putem apropia de organele locale, nu au interes, nu au acest suflet al ajutorării. Ar fi nevoie de o viziune a întregii societății, a politicii românești, pentru aceste organizații care desfășoară muncă caritabilă”, a mai spus președintele onorific al Serviciului.

El a mai spus și că este nevoie în permanență de membri noi, tineri, care să poată duce activitatea mai departe.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: Facebook/ Serviciul de Ajutor Maltez Sfântu Gheorghe

 

Publicitate
banner we radio