Ştiri locale

Bilanţul pestei porcine în Covasna: amenzi de aproape 10.000 lei, peste 140 de porci ucişi, dosare de urmărire penală

Peste 140 de porci au fost ucişi preventiv în judeţul Covasna de la apariţia primului focar de pestă porcină africană, iar autorităţile au aplicat mai multe amenzi şi au deschis mai multe dosare de urmărire penală pe numele unor persoane care nu au respectat măsurile menite să limiteze extinderea bolii.

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSVSA) Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor, la ora actuală sunt în curs de finalizare 42 de dosare de despăgubire, în valoare totală de 54.000 lei.

Publicitate

Sikó Barabási Sándor menţionează, totodată, că de la apariţia bolii în judeţul Covasna, pe 1 februarie, au mai fost confiscaţi, eutanasiaţi şi incineraţi 38 de porci care făceau obiectului comerţului ilicit, fără respectarea condiţiilor sanitar-veterinare legale.

De asemenea, în data de 18 februarie, DSVSA Covasna a fost notificată de DSVSA Bacău asupra unui comerţ ilicit de porcine, realizat de o persoană din comuna Turia, în urma căruia a fost diagnosticată pesta porcină africană în localitatea Oituz, judeţul Bacău. DSVSA şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Covasna au început imediat anchetarea cazului. Cazurile au fost înaintate către organele de poliţie în vederea demarării procedurii de urmărire penală.

Primul focar de pestă porcină din judeţul Covasna a fost depistat pe data de 1 februarie, prezenţa virusului fiind confirmată la la două cadavre de porci aruncate într-o groapă de gunoi situată la marginea municipiului Sfântu Gheorghe, în cartierul Orko, locuit de romi.

Din investigaţii a rezultat că animalele afectate au fost crescute într-o gospodărie din zonă timp de aproape un an, fiind furajate preponderent cu resturi alimentare provenite inclusiv din tomberoane şi platforme de gunoi.

Ulterior au mai fost depistate două cazuri – în Orko şi într-o gospodărie din localitatea Valea Crişului, aflată în vecinătatea municipiului Sfântu Gheorghe.

„Gospodăriile afectate şi perimetrul acestora au fost supuse acţiunilor de dezinfecţie repetată, conform manualului operaţional. Până la finele lunii martie 2019 este strict interzisă introducerea de porcine în aceste gospodării. Repopularea se poate efectua cu avizul şi sub supraveghere sanitar-veterinară. În zona de protecţie (3 km în jurul gospodăriilor afectate) şi în zona de supraveghere (10 km în jurul gospodăriilor afectate), s-au impus o serie de restricţii privind circulaţia animalelor, în special a porcinelor vii, dar şi a produselor din carne de porc. S-a efectuat şi o catagrafiere a efectivelor de porcine”, se mai arată în documentul citat.

Conducerea DSVSA Covasna solicită crescătorilor de animale să nu achiziţioneze porci neidentificaţi prin crotalii şi fără acte sanitar-veterinare şi să semnaleze medicilor veterinari orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio