Ştiri locale

Bilanţul inundaţiilor din judeţul Covasna: 12 localități afectate, sute de hectare de pășuni și terenuri arabile inundate

Pagubele produse de inundațiile din urmă cu aproape două săptămâni în județul Covasna au fost însemnate, afectând mai multe gospodării din 12 localități, sute de hectare de pășuni și terenuri arabile, drumuri județene, comunale, și construcții hidrotehnice.

Prefectul județului Covasna, Ráduly István, a declarat că precipitațiile căzute în perioada 18-20 iunie în mai multe comune din județ au fost chiar peste jumătatea mediei lunare a ultimilor ani, și a precizat că echipaje ale ISU și SGA Covasna au lucrat zi și noapte pentru a atenua efectele produse de revărsarea Râului Negru și ale pâraielor Tărlung, Covasna și Baraolt.

Publicitate

„În perioada 18-20 iunie au fost înregistrate inundații în mai multe comune, s-au înregistrat pagube materiale însemnate, norocul nostru a fost că apa a intrat numai în două gospodării, dar am avut mai multe anexe gospodărești inundate. La Zagon, de exemplu, între anii 2005 și 2020, în luna iunie au căzut, în medie, 91 de litri de precipitații pe metrul pătrat, iar acum, în două zile, au căzut 58 de litri/mp. În Covasna, media lunară multianuală este de 135 de litri/mp, iar acum au căzut în două zile 64 de litri/mp. În Lemnia procentul a fost de 114 litri la 47 de litri. Dacă luăm în considerare cele zece zile din perioada 13 – 23 iunie, în comuna Catalina au căzut 126 de litri de ploaie în această perioadă, în timp ce media lunară multianuală este de 97 de litri. Desigur, nu doar cantitatea contează, ci și timpul în care cade o anumită cantitate de apă. Un exemplu este localitatea Herculian, unde în data de 20 iunie, în mai puțin de jumătate de oră a căzut o cantitate însemnată de precipitații. Apa a măturat și centrul localității, a inundat și biserica, dar și foarte multe gospodării din apropiere”, a spus Ráduly István.

Potrivit prefectului, apele au inundat 19 gospodării, 790 de hectare de teren arabil, 1.000 de hectare de pășuni, au avariat un pod în localitatea Malnaș-Băi, șapte podețe, dintre care 5 la Malnaș-Băi și două la Herculian, 1,4 kilometri de drumuri județene, respectiv DJ 103B unde circulația rutieră a fost interzisă mai multe zile, dar și 6,4 kilometri de drumuri comunale, 7 kilometri de străzi și 8 construcții hidrotehnice.

„Au fost afectate și 8 diguri de protecție, la Catalina, Ozun și Băcel, au existat niște fisuri la baza digurilor, iar apa din Râul Negru s-a infiltrat către terenurile învecinate. Spunea domnul director al SGA Covasna, Ioan Ilaș, că a identificat niște surse de finanțare iar în viitorul apropiat se vor face întăriri ale acestor diguri de protecție, respectiv vor fi schimbate, modernizate acele clapete unde au fost probleme, la Reci, Ozun și la Băcel”, a mai spus Ráduly István.   

Potrivit acestuia, pagubele sunt încă în curs de evaluare, însă doar costul reparațiilor celor 8 structuri hidrotehnice se ridică la circa 5,4 milioane de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio