
Bilanţul cutremurelor din Turcia a ajuns la peste 4.300 de morţi în Turcia şi Siria
Încă un cutremur devastator a lovit Turcia luni la prânz. A fost estimat la magnitudinea de 7,5. Vine după ce țara a fost deja devastată de cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit în jurul orei 4 dimineața sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Până acum s-au înregistrat peste 4.300 de morți în Turcia și Siria și mii de răniți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare. Autoritățile turce spun că numai în țara lor s-au prăbușit peste 5.600 de clădiri, sub care pot fi oameni îngropați. Purtătorul de cuvânt al ONU a declarat că 224 de clădiri din nord-vestul Siriei au fost distruse și cel puțin 325 au fost avariate. Organizația Mondială a Sănătății estimează acum riscul deceselor la 20 de mii, după ce ieri USGS, autoritatea seismologică americană, spusese că este posibil ca numărul deceselor să atingă 10 mii de oameni.
Două aeronave militare cu salvatori români și tehnica în dotare au ajuns luni seara în Adana, Turcia, pentru a ajuta autoritățile în gestionarea dezastrului umanitar provocat de cutremure. A treia aeronavă a Forțelor Aeriene Române se află în drum spre Adana.
„Cele 2 aeronave militare care au transportat echipa de salvatori români și tehnica aflată în dotare au aterizat în Adana, Turcia‼️ Reamintim că în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, aproape 60 salvatori români( echipe specializate de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți din cadrul UPU-SMURD București -Floreasca, echipă formată din personal specializat și echipă canină din cadrul Clubului Câinilor Utilitari) cu tehnică specializată aferentă au plecat astăzi din București în scopul sprijinirii omologilor lor turci. Echipa de salvatori români a intrat în legătură cu autoritățile turce, aceștia fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor venite în sprijin. Totodată, o a treia aeronavă aflată în dotarea Forțelor Aeriene Române este în acest moment în drum spre Adana, pentru a completa tehnica de intervenție, indispensabilă echipelor de salvatori”, arată un comunicat de presă al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).
Mobilizare internațională pentru Turcia și Siria lovite de cutremure
O mobilizare internațională are loc în aceste momente pentru a sprijini Turcia și Siria în eforturile de căutare și salvare a supraviețuitorilor precum și în tratarea acestora, după cutremurele ce au ucis mii de oameni.
Președinția suedeză a Uniunii Europene a activat mecanismul integrat al UE pentru răspuns politic la crize (IPCR) pentru a coordona măsurile de sprijin ale Uniunii ca răspuns la cutremurele din Turcia și Siria, a anunțat luni Consiliul UE. Măsurile IPCR întăresc abilitatea UE de a lua decizii rapide în fața unor crize majore transsectoriale ce necesită un răspuns la nivelul UE. Prin acest mecansim, președinția Consiliului coordonează răspunsul politic la criză prin aducerea împreună a instituțiilor UE, statelor membre și altor actori cheie.
Personal al Naţiunilor Unite s-a deplasat în Turcia şi Siria pentru a evalua situaţia pe teren şi nevoia de ajutor în urma seismelor violente care au lovit luni cele două ţări, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează Reuters. „Contăm pe comunitatea internaţională pentru a ajuta miile de familii afectate de această catastrofă, multe dintre ele având deja nevoie urgentă de ajutor umanitar în zonele greu accesibile”, a spus Guterres. Adunarea Generală a ONU a păstrat luni un moment de reculegere în omagiul victimelor seismelor care au provocat moartea a peste 2.200 de persoane în Siria şi Turcia, potrivit Agerpres.
Cum s-a produs cutremurul devastator din Turcia
Meteorologul CNN și expertul în vreme severă Chad Myers a explicat de ce replicile cutremurului devastator de 7,8 grade din Turcia au fost atât de puternice. Replicile de 7,5 au fost „un cutremur în sine”, a explicat acesta, menționând că întotdeauna vorbim despre epicentru, dar în acest caz ar trebui să vorbim despre „epi-linie”.
Două plăci tectonice majore – cea arabă și cea eurasiatică – se întâlnesc sub provinciile sud-estice ale Turciei. De-a lungul acestei linii de falie, „la aproximativ 100 de mile (circa 160 de kilometri) de o parte și de alta, pământul a alunecat”, a declarat Myers.
Seismologii se referă la acest eveniment ca la o „falie de alunecare” – „când plăcile se ating și, dintr-odată, alunecă lateral”, a spus Myers.
În cazul unei „alunecări de falie”, plăcile se deplasează pe orizontală mai degrabă decât pe verticală.
„Acest lucru contează pentru că clădirile nu vor să meargă înainte și înapoi. Iar apoi, undele secundare încep să meargă și ele înainte și înapoi”, a spus Myers.
Din cauza naturii acestui eveniment seismic, replicile ar putea dura „săptămâni și luni de zile”, a explicat și meteorologul Karen Maginnis de la CNN.
Turcia este una dintre cele mai active zone seismice din lume, teritoriul ei fiind la intersecția mai multor falii importante. Turcia este traversată de o falie nordică ce duce până în zona Istanbulului. Cutremurele apărute aici sunt provocate de ciocnirea cu placa tectonă euroasiatică de la nord, aceeași placă pe care se află și România. Cutremurul de azi a fost însă produs din cauza faliei estice. Falia estică reprezintă de fapt granița dintre placa tectonică anatoliană și placa arabică. Cutremurele care pornesc de aici sunt provocate de un tip de mișcare numit alunecare laterală. O placă se freacă de cealaltă placă în timp ce alunecă efectiv una pe lângă alta.
Începând cu 1939, au fost multe cutremure provocate de falia nordică, dar o serie de seisme devastatoare au avut loc și în est începând cu 1998. Atunci au murit 145 de oameni, de exemplu, alți 177 au fost uciși în 2003, iar alți aproape 100 în 2 alte cutremure care au urmat în anii de după. Cutremurul de azi este însă de departe cel mai devastator.
Ștefan Marincea, cercetător științific la Institutul Geologic: Ceea ce s-a întâmplat este debutul unei serii de cutremure datorită faptului că această falie anatoliană este în acest moment activă. S-a văzut foarte clar că microplaca anatoliană este bordată de 2 sisteme seismice active, una care s-a manifestat extrem de puternic în 1999 când au fost 7 cutremure cu intensități de peste 7 grade pe Richter și cea est anatoliană care se manifestă acum. Activitatea sa se datorează împingerii spre nord a microplăcii care supune la o mișcare de compresiune microplaca anatomiană care e delimitată de cele 2 plăci. Rezultă o activitate puternică seismică pe falie și o împingere către vest a întregii microplăci anatoliene. Este un precedent care a însemnat acea suită de cutremure pe placa nord anatoliană. Este vorba de cel din 1999. Ar fi avut oarecare legătură și cu microplaca Mării Negre, deci ar fi putu să activeze cumva și în zona seismică Vrancea. Nu există nicio legătură cu țara noastră, nici potențială, pentru că în acest moment putem să ne așteptăm la o continuare în zona de încălecare, în zona orogeă, în munții Zagros din Iran sau la o activare a unei ale falii transformate care e în prelungirea plăcii est-anatoliene, cea a Mării Moarte. În niciun caz nu se va petrece ceva catastrofal în aceeași vreme la nivelul plăcii nord-anatoliene și a faliei nord-anatoliene.