Ştiri locale

Bilanţ Serviciul Judeţean de Paşapoarte: solicitările de paşapoarte, la o treime faţă de anul trecut

Numărul cererilor de eliberare a pașapoartelor depuse la Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte (SPCP) Covasna a scăzut considerabil în 2020.

În ultimele 9 luni, la ghișeul Serviciului au fost depuse în total 3.720 de solicitări, față de 9.830 în 2019. Dintre acestea, 3.001 cereri au fost pentru paşaportul simplu electronic (față de 6.505 anul trecut), respectiv 719 pentru pașaportul simplu temporar (față de 3.325 depuse în 2019).

Ca urmare a instituirii stării de urgență, și mai apoi a stării de alertă, dar şi a măsurilor luate de toate ţările pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, numărul cererilor a scăzut semnificativ. Astfel, datele instituției arată că în perioada 16 martie – 30 septembrie au fost depuse doar 2.496 de cereri pentru eliberarea pașapoartelor, față de 8.077 în cursul anului trecut.  

Potrivit datelor SPCP Covasna, în ultimele 9 luni autoritățile competente au dispus suspendarea dreptului la libera circulaţie în străinătate pentru 115 persoane.

Totodată, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020 au fost eliberate 285 de adeverinţe pentru cetăţenii români care doresc să desfăşoare în mod legal activităţi lucrative în străinătate, şi care nu au suspendat dreptul la libera circulaţie, cifra fiind în ușoară creștere față de perioada similară a anului trecut când au fost eliberate în total 241 de astfel de adeverințe.

Fără cazuri de COVID-19 în rândul angajaților SPCP Covasna

În ceea ce priveşte măsurile luate pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 în rândul personalului și al cetățenilor, la nivelul Serviciului s-au dispus, printre altele, obligativitatea utilizării măștii de protecție; primirea cererilor de eliberare a pașaportului în baza programărilor online; dezinfectarea perioadică a echipamentelor utilizate și montarea unor ecrane de protecție la ghișee.

De asemenea, în incinta instituției au fost aplicate marcaje de delimitare pentru menținerea distanței fizice în zona de lucru cu publicul; la intrare au fost amplasate un covoraș și un dozator cu soluție dezinfectantă și antiseptică; și s-a dispus măsurarea temperaturii personalului la intrarea și la ieşirea din serviciu.

Reprezentanții instituției transmit că, până în prezent, ca urmare a aplicării acestor măsuri, nu au existat cazuri de infectare în rândul angajaților.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate