Ştiri locale

Bilanţ ITM Covasna: 35 de accidente de muncă anul trecut, dintre care două mortale. Amenzi de 136.000 lei pentru neregulile la locul de muncă

Doi bărbați cu vârste de 35, respectiv 46 de ani și-au pierdut viața anul trecut în județul Covasna, după ce au fost implicați în accidente de muncă, iar alte 33 de accidente s-au soldat cu incapacitatea temporară de muncă a angajaților. Comparativ, în 2020 s-au înregistrat 34 de accidente de muncă, dintre care două soldate cu decesul angajatului, potrivit unui bilanț al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna.

Într-un răspuns la solicitarea We Radio, reprezentanții instituției au transmis că cele mai multe evenimente de muncă s-au petrecut în domeniile: comerț (5 bărbați și o femeie accidentați); industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (două femei și doi bărbați), și industria alimentară (două femei și doi bărbați accidentați). Unul dintre accidentele mortale, în urma căruia a decedat un bărbat în vârstă de 46 de ani, s-a înregistrat în domeniul silvicultură și exploatări forestiere.

Publicitate

Accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă s-au înregistrat și în domeniile: construcții clădiri (3 bărbați accidentați); tăierea și rindeluirea lemnului (doi bărbați); fabricarea pieselor și accesoriilor pentru autovehicule (un bărbat și o femeie); transport (un bărbat); agricultură (un bărbat); administrație publică (o femeie și un bărbat); învățământ (un bărbat); fabricarea produselor textile comerț (3 femei); fabricarea articolelor din material plastic (un bărbat), respectiv prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (un bărbat și o femeie).

Pentru prevenirea unor astfel de situații, inspectorii ITM Covasna au derulat anul trecut 577 de controale, în scădere față de anul precedent când au fost derulate 639 de verificări la angajatorii din județ.

„În cursul anului 2021, atât numărul de unități controlate cât și numărul de controale au scăzut fată de anul anterior. Astfel, numărul controalelor fiind de 577 (dintre care 7 controale la instituții publice) în anul 2021”. Principalele deficiențe constatate au fost: exploatarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă electrice, neasigurarea echipamentelor individuale de protecție și lipsa controlului utilizării acestuia, neasigurarea unor sisteme de protecție colectivă la lucrările de construcții și nepurtarea echipamentului individual de protecţie de către toţi lucrătorii, fişa de instruire individuală nu era însoțită de fişa de aptitudini, lipsa verificării supapei de siguranţă a recipientelor sub presiune (compresoare)”, a transmis conducerea ITM Covasna.

Tot la capitolul nereguli constatate în urma controalelor se numără: neasigurarea ventilației la locul de muncă; neasigurarea instruirii lucrătorilor desemnați să aplice măsurile de prim ajutor;  neactualizarea planului de prevenire și protecţie; lipsa buletinului de verificare a prizelor de pământ; neinformarea lucrătorilor privind riscurile pentru securitate şi sănătate în muncă; neasigurarea truselor sanitare, sau componente expirate în interiorul trusei; necunoaşterea şi neaplicarea măsurilor prevăzute în planul de prevenire şi protecție, lipsa instrucțiunilor proprii,  lipsa controlului medical periodic,

De asemenea, inspectorii ITM Covasna au constatat că unii dintre angajatori nu și-au instruit lucrătorii în legătură cu măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, accesul clienților care nu purtau mască de protecție nu era restricționat, regulile de conduită obligatorie pentru angajați şi persoanele care intră în spațiul organizat de angajator nu erau afișate în loc vizibil, nu au fost acordate suficiente echipamente individuale de protecție împotriva Covid-19, nu au fost amplasate dozatoare cu dezinfectant la intrarea în unitate și în fiecare sector al locului de muncă, nu au fost asigurate culoare speciale de acces în incintă și de circulație pentru angajaţi, în vederea evitării aglomerației la locurile de muncă, respectiv nu a fost asigurat triajul epidemiologic al salariaților.

Astfel, în urma celor 878 de neconformități constatate, au fost aplicate 29 de amenzi în valoare de 136.000 lei și 849 de avertismente.

Comparativ, în 2020 inspectorii de muncă au aplicat 33 amenzi în valoare de 179.500 lei și 999 avertismente în urma celor 1.032 de nereguli constatate pe timpul controalelor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio