Ştiri locale

Bilanţ ISU Covasna: Patru incendii provocate de mâncarea uitată pe foc; alte 3 s-au produs din cauza țigărilor lăsate aprinse

Numărul incendiilor izbucnite în gospodăriile de pe raza județului Covasna este în ușoară creștere. În perioada 1 ianuarie – 19 iulie, pompierii covăsneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 60 astfel de incendii, față de 53 înregistrate în perioada similară a anului trecut.

Cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor au fost flacăra, efectul termic și scurtcircuitul electric, însă 4 dintre acestea au avut drept cauză lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit, iar alte trei au izbucnit din cauza țigărilor lăsate aprinse, potrivit reprezentanților ISU Covasna.

Publicitate

„Patru dintre incendii au avut drept cauză stabilită lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit, iar dintre acestea amintim un incendiu produs în luna martie, în localitatea Dobârlău, unde a ars o casă în totalitate pe o suprafață de aproximativ 30 mp, cu posibilitate de propagare la o altă casă alăturată din aceeași curte. Valoarea estimativă a pagubelor este de 25.000 lei și nu au existat victime omenești. Un număr de 3 incendii au avut drept cauză fumatul, dintre care amintim un eveniment care s-a produs în raionul de intervenție al Detașamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe, în primul semestru al anului 2021, când a ars acoperișul unei case de locuit pe o suprafață de aproximativ 180 mp, mobilier de cameră, aparatură electrocasnică și s-au degradat pereții a trei camere, bucătărie și baie. Valoarea estimativă a pagubelor este de 50.000 lei și nu au existat victime omenești”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Covansna, Plt. Timaru Mirela-Roxana.

Potrivit reprezentanţilor ISU Covasna, media pagubelor produse de incendii în gospodăriile din județ, atât în acest an cât și în cursul anului trecut, este de aproximativ 20.000 de lei.  

Anul trecut, 7 covăsneni și-au pierdut viața după ce locuințele sau gospodăriile le-au fost cuprinse de flăcări, fiind cea mai mare pierdere de vieți omenești din această cauză, înregistrată în ultimii 4-5 ani, potrivit datelor oferite de reprezentanții instituției la începutul acestui an.

De 7 ori mai puține incendii de vegetație

Bilanțul ISU Covasna de la începutul acestui an arată că numărul incendiilor de vegetație a scăzut considerabil în județul Covasna. Până în data de 19 iulie, pompierii covăsneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 10 astfel de incendii, față de 69 înregistrate în perioada similară a anului trecut.

Potrivit salvatorilor, cea mai des întâlnită cauză de producere a incendiilor de vegetație o reprezintă deschiderea focului în spații deschise.

În scădere este și numărul incendiilor produse la mijloacele de transport, în acest an fiind înregistrate 4 astfel de cazuri față de 7 în prima parte a anului trecut.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio